Közélet

2007.04.01. 21:04

Pánikot keltett az áprilisi tréfa

Pánik tört ki vasárnap reggel Kőröshegyen a Vasárnapi Somogyi Hírlap és a Sonline.hu áprilisi tréfának szánt cikke miatt. Délutánra megnyugodtak a kedélyek, addigra már nyilván mindenki szemügyre vette: nem dőlt meg a völgyhíd egyetlen pillére sem.

Fónai Imre

– Látod, Bence, milyen hatalmas? – mutatja egy családapa hatéves forma fiának a föléjük magasodó monstrumot, miközben lelkesen kattintgat a digitális fényképezőjével a völgyhíd tövében. Nem ők az egyedüliek, akik lehúzódva autójukkal az útról, kíváncsian tekingetnek a viaduktra. Vasárnap délutáni piknik Kőröshegy határában.

A faluban béke, nyugalom honol. Néhány idős sétálgató a faluközpont választásokra elkészült viakolor-járdáján, nagyobb csoportosulást csak a fagyizó előtt látni.

– Jött volna csak délelőtt, amikor még friss volt a hír és pánikolt a fél falu – bizonygatja Vass Tibor, akinek egyrészt a falu közepén van kereskedése, másrészt a helyi lovas egyesület elnöke, harmadrészt meg önkormányzati képviselő. – Jobb is persze, hogy nem akkor jött, mármint magának biztosan jobb. De amit a faluval művelt az újság, az mégis csak fölháborító! Április elseje ide, vagy oda, ilyet nem lehet csinálni egy kis falu békés polgáraival. Kora reggel óta csörög a telefonom, van olyan helybéli idős ember, aki az újságot olvasva elkezdte összecsomagolni a holmiját és megkérdezte: mikor telepítik ki a lakosságot?

Megdőlt a völgyhíd egyik pillére, vasárnap délután próbálják meg visszabillenteni a helyére, ha nem sikerül, fel kell robbantani – írta címlapján a Vasárnapi Somogyi Hírlap és a Sonline.hu, majd úgy folytatta az április elsejei tréfának szánt álhírt: ha az ezerháromszáz tonnás monstrum a robbantás miatt eldőlne, annak Kőröshegyre nézve olyan hatása lenne, mintha kilences erősségű földrengés érné a települést.

– Vitték az emberek a vasárnapi Somogyit, aztán indultak Kőröshegy felé – számol be délelőtti tapasztalatairól a faluhoz közeli benzinkút munkatársa. A helyi szemtanúk szerint vasárnap délig valóságos zarándokhellyé vált a völgyhíd környéke, annyian kívánták a saját szemükkel is látni a „megdőlt” pillért.

– Volt felfordulás rendesen – erősíti meg Pavlek Ferenc, aki szintén tagja a helyi képviselő-testületnek, korábban volt a község polgármestere is. – Katasztrófa-védelmisek, rendőrök jártak kint, meg számos falubeli; magam nem mentem el, mert eleve gyanakodtam, hogy áprilisi tréfáról van szó, aztán meg már jött a polgármester telefonja, hogy igyekezzünk megnyugtatni a hozzánk forduló falubelieket. Tény, hogy egy kissé erősre sikerült ez a vicc, én sok helyivel nem beszéltem erről, de a feleségemmel megtárgyaltuk. Ő is egyetért azzal, hogy az önkormányzatnak az a kötelessége, hogy megvédje a lakosságot és ha rémhírekkel ijesztgetik, akkor fellépjen ez ellen. Az tehát a legkevesebb, ha hétfőn kemény hangú levélben kéri ki ezt a cikket magának a falu vezetése.

Talpon volt a megyei védelmi bizottság

– Ilyet nem lehet csinálni; talpon a megyei védelmi bizottság, a rendőrség, a polgárőrség, intézkedési tervet dolgoztunk ki katasztrófa-helyzet esetére, mert a lap cikkében semmi sem utal arra, hogy ne az igazat írta volna – tájékoztat Szablics István, a Somogy megyei polgárárőr szövetség elnöke. – Megerősítettük erőinket és felkészültünk akár a kitelepítésre is. Én is megengedek magamnak kisebb április elsejei tréfákat, de ez már túl megy azon a határon. Az egyszerű állampolgár kész tényként fogadja el a leírtakat, április elseje ide, vagy oda és nem lehet kiszámítani azt sem, ki hogyan reagál egy ilyen pánikhelyzetre.


A kőröshegyi szőlőbirtokosokat mintha kevéssé érintette volna meg a pánik szele – talán mert kiváló a rálátásuk a falu végében épülő sztrádaviaduktra és jól látják, hogy ott bizony minden rendben, sőt, munkások sürögnek-forognak rajta egész nap. Berregnek a fűnyírók, csattognak a metszőollók a hegyen. Kovács Klára hegybíró sem esett pánikba a reggeli hír hallatán. – Jót mosolyogtam, aztán indultam metszeni – állítja. – Gondoljunk bele: ha a falu minden pénzét elköltötte volna reklámra, az sem lett volna ilyen hatásos...

Kapcsolódó anyagok:
Megdőlt a völgyhíd pillére
Áprilisi tréfa tanulsággal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!