Közélet

2007.04.18. 08:26

Törvényt sért a kőröshegyi közműtársulat működése

Százezer forinttól tízmillió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja a cégbíróság a kőröshegyi víziközmű társulatot, amennyiben jogszabályi kötelezettségének nyolc napon belül nem tesz eleget és nem szünteti meg a tevékenységét.

Fónai Imre

A társulat működése törvénysértő – áll a Somogy Megyei Bíróság, mint Cégbíróság friss végzésében. Ebben az is olvasható: még 2004. novemberében befejeződött a szennyvíz-csatornázás a településen, azt követően intézkedni kellett volna a társulat fölszámolásáról. Amint azt néhány hete lapunkban megírtuk, ezt a társulat vezetése elmulasztotta. A tisztségviselők így azóta is felveszik havi tiszteletdíjukat. A történet különös pikantériája, hogy a víziközmű társulat elnöke Kőröshegy korábbi polgármestere, Kiss Ferencné, aki alulmaradt a 2006. október elsejei választáson.

A társulat megszűnik, amennyiben az alapszabályban megfogalmazott közcélú feladatait megvalósította – figyelmeztet a cégbíróság, s megállapítja: megalapozatlan indokokra hivatkozva tartotta fenn magát máig az egyesülés. A cégbíróság felszólítására küldött indoklásban ugyanis többek között azt írta a társulat vezetése: két további területre is tervezik még a szennyvíz-csatorna kiépítését a községben és ennek az előkészítését végzik. Annak a beruházásnak azonban, amire alakultak, ez nem része; egyelőre még szó sincs ezeknek a falurészeknek a csatornázásáról.

A kőröshegyi képviselő-testület néhány héttel ezelőtt arra kérte a település jegyzőjét: intézkedjen a jogszabályellenes helyzet megszüntetéséről. Petrin László jegyző jelezte is ezt a cégbíróságnak, mely azóta megvizsgálta az ügyet és immár sokadik hasonló határozatát hozta, de most először helyezett kilátásba súlyos büntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!