Közélet

2007.06.14. 10:20

Budapestről jönnek a hajléktalanok Siófokra

A nyár fővárosa, Siófok a hajléktalanok célállomása lett. Panaszkodnak a városközpontban lévő üzletek tulajdonosai: a csövesek zaklatják a járókelőket, nyilvános vécéként használják a parkokat.

Kolumbán Tünde

– Itt végezte el a dolgát a fal mellett – mutat az ápolatlan férfira Szilágyi Zsuzsanna, miközben a hajléktalan egy flaska borral a lába között szaftos káromkodással hesseget odébb egy bogarat. – Azt sem tudják, hol szállnak le a vonatról – mondja a fagyizóban dolgozó fiatal lány. – A minap az egyik idejött hozzám, azt kérdezte: hol is van? Mondtam neki: Siófokon, mire elmondta, hogy most jött a vonattal Budapestről. A legfontosabb kérdése persze az volt: lehet itt bort kapni?

Böröcz Nikolett, a Hock János köz üzlettulajdonosa azt meséli, hogy nemrég egy beszállítójának autójából az egyik hajléktalan kivette a kulcsot, majd közölte, hogy ezer forintot csak megér neki, hogy visszakapja. – Borzasztó, amit itt művelnek. A múltkor egy nyolctagú banda lakott a templom mögötti parkban, itt alszanak a padokon – mondja a felháborodott nő.

– A hajléktalanok az ország minden részéből munka reményében jelennek meg a városban – mondta Kaszáné Nagy Zsófia, a Családsegítő Központ vezetője. – Van nappali melegedőnk, de ott csak azokat tudjuk ellátni, akik egész évben itt élnek a városban. A vidékieket nem tudjuk fogadni. Javíthatna a helyzeten, ha lennének a városban utcai szociális munkások. Ilyen segítőket azonban csak az 50 ezer lakosnál nagyobb településeken kötelező alkalmazni.

– A koldusok és a prostituáltak javarészét már eltávolítottuk a városból és a környékről, most újabb körrel állunk szemben – mondja Lengyel Róbert, Siófok rendőrkapitánya. Hozzátette: július 1-jéig, a megerősítő erők megérkezéséig nehéz megoldani, hogy a járőrök mindenütt ott legyenek.

A legtöbbször részegen bolyongó hajléktalanokat a közterület-felügyelők is csak elzavarni tudják – tudtuk meg Dudás Károlytól, a felügyelet vezetőjétől. Azt mondta: a kollégáinál mindig van gumikesztyű, így ha mást nem is tudnak kezdeni a hajléktalanokkal, odaadják nekik a kesztyűt, hogy tegyenek rendet maguk után.

Ezek is érdekelhetik