Közélet

2007.06.22. 13:47

Oklevelet kaptak, munkát remélnek

Májusban még több mint kilencszáz kaposvári egyetemista reménykedhetett, hogy június végén átveheti a diplomáját, ám a sikertelen záróvizsgák, no és a nyelvvizsgák hiánya miatt ez a szám jócskán leapadt a pénteki ünnepélyes diplomaosztóra.

SONLINE

Ennek ellenére a hozzátartozókkal együtt zsúfolásig megtelt a Csiky Gergely Színház, ahol a művészeti főiskolai kar végzősei vehették át oklevelüket. Drámapedagógusok, színészek, látványtervezők, rajztanárok, kommunikáció szakosok hallgatták az ünnepi beszédeket, majd sorban a színpadra járultak, hogy bezsebeljék tanulmányaik gyümölcsét. Ami sokak számára nem jelent egyben álláslehetőséget, a többségnek igencsak meg kell küzdenie, hogy munkahelyet találjon.

– Tizenöten végeztünk, négyen kaptak eddig szerződést – mondta Kaszás Ágnes színészhallgató. – A többiek várják a csodát, hátha valaki felfigyelt az elmúlt években nyújtott produkciójukra.
A színészek helyzetét nehezíti, hogy a fővárosban két osztály végez az idén, így jelentős a túlképzés.
– Várunk, ha szerződést nem is, de legalább valahol szerepet kapunk – tette hozzá Kálóczi Orsolya. – Csakhogy az idő nem nekünk dolgozik. Úgy tudom, a tavaly itt végzettek közül már többen el is hagyták a pályát.

Nincsenek könnyebb helyzetben a többiek sem. Kommunikáció szakos diplomával csak hatalmas szerencsével vagy igen erős hátszéllel lehet egyből elhelyezkedni.
– Amikor idekerültünk, sokan azt sem tudtuk, mit takar a kommunikáció szak – állította az egyik frissen végzett, másik szakként anno művelődésszervezést választó hallgató. – A megyében kevés a lehetőség, művelődésszervezőként talán valamelyik kultúrházban akad hely néhányunknak. A médiáról a többség már korábban letett.

A kitartóak is inkább a főváros felé kacsingatnak, mások pedig még messzebb, külföldön képzelik el jövőjüket.
– Ha nem is a szakmámban, de legalább lesz munkám – reménykedett az egyik kommunikáció-rajz szakos fiú, aki Írországban vagy Nagy-Britanniában gondolkodik. – Kereshetek egy kis pénzt, talán félre is tudok tenni. És biztosan megtanulok egy nyelvet: ha hazajövök, lehet, hogy nagyobb hasznát veszem, mint a ma átvett diplomámnak.

Nem csak a művészetiseknek nehéz

Az állattudományi karon végzett 130 és a gazdaságtudományi karon végzett 62 hallgatónak szintén nehéz az elhelyezkedés. Vannak, akik küldföldön próbálkoznak, akik pedig maradnak, azok sem Kaposváron. Molnár Ákos gazdasági agrármérnök például azt mondta: Budapesten vagy Pécsen próbál állásinterjúk után nézni, mert a megyeszékhelyen szinte lehetetlen kapcsolatok nélkül munkához jutni. Hozzátette: az évfolyamtársai között többen a családi vállalkozásban helyezkednek el.

Ezek is érdekelhetik