Közélet

2007.07.22. 18:46

Huszonhárom milliót hozott a vitorlás akció

Az ellenőrzött balatoni szolgáltatók fele nem adott számlát, az üzletek negyedében pedig feketén alkalmazzák a dolgozókat – ez derül ki az APEH háromnapos, Vitorlás-akció nevű ellenőrzéséből.

Fábos Erika

A bliccelőknek az elsődleges becslések szerint összesen 23 millió forintnyi bírságot kell kifizetniük. A legtöbb feketén foglalkoztatott dolgozó az építőiparban és a balatoni vendéglátásban tűnik fel, különösen a nyári szezonban, ezért idén is ezt a két területet ellenőrzik kiemelten.

A büntetés egyébként szigorú: már az első lebukásnál bezárhatják az üzletet, ha pedig gyakrabban fordul elő szabálytalanság, akár egy hónapra is lakat kerülhet a boltra.

A tervek szerint a jövő évtől nem csak a vállalkozóktól, a magánszemélyektől is kérheti a vásárlás után kiállított számlát az APEH, méghozzá mindjárt az üzlet ajtajában, hogy ezzel is korlátozza a feketegazdaságot. A cél, hogy ne csak a vállalkozó legyen köteles számlát adni, hanem a vevő is köteles legyen azt kérni.
A szaktárca jelenleg a részletek kidolgozásánál tart. Januárig el kell dönteni, hogy milyen termékkörök vásárlása esetén, és milyen értékhatár felett lenne köteles a vásárló megőrizni a számlát, valamint azt, hogy mennyi ideig.

Címkék#APEH

Ezek is érdekelhetik