Közélet

2007.07.07. 20:03

Pomucz ötödik a Kékszalagon

Pomucz Tamás ötödik lett az idei Kékszalagon. Pénteken valamivel éjfél előtt ért célba a hajdani siófoki olimpikon vitorlása. Amúgy egymást követő hetedik alkalommal is a Litkey Farkas irányította hajó nyerte a balatoni Kékszalagot, Európa legrégebbi és leghoszszabb tókerülő vitorlásversenyét.

SONLINE


A Kékszalag ezúttal rekordlétszámú mezőnnyel, 508 hajóval rajtolt el. Idén a versenyt népszerűsítendő ismert arcok is hajóra szálltak. Úgy mint Fábry Sándor, Jáksó lászló, vagy Győzike. Utóbbi a vitorlásverseny első négy órája után feladta. Partra szállása után azt mondta, szégyen és gyalázat, hogy roma létére nem bírta a kiképzést. Eleinte – folytatta – még bírta a gyűrődést, de aztán szédülni kezdett és hányingere támadt.  Sírt volna, ha nincs körülötte annyi ember.
Hiába, a tengeri betegség elleni gyógyszert is be kell venni. Tegnap estig egyébként  400 hajó ért célba, ebből következően legalább száz vitorlás föladta. 

Akad dolguk mentőknek az idei Kékszalag vitorlásverseny alatt a Balatonon

Hétszer kellett beavatkozniuk a szakembereknek, hol törött árbochoz, hol zátonyra futáshoz, hol pedig rosszulléthez riasztották őket. A bajbajutott vitorlásokat a kikötőkbe vontatták, a tengeribetegeket pedig a partra vitték. Végül a mezőny minden résztvevője biztonságban befejezte a versenyt.

Ezek is érdekelhetik