Közélet

2007.07.07. 10:33

Sikkasztottak a munkahelyükről, elitélték őket

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy fonyódi cég két adminisztrátorát, akik hónapokon át saját zsebre számláztak.

Jakab Edit

A 38 éves fonyódi és 39 éves somogybabodi nő feladata a cégnél az volt egyebek mellett, hogy felvegyék a rendeléseket, szállítóleveleket, számlákat, bizonylatokat készítsenek, de ők figyelték a fizetési határidőket is, és figyelmeztették az ügyfeleket a lejárt tartozások miatt. Készpénzt is vettek át, a raktárkészlethez is hozzáférésük volt. A nap végén el kellett számolniuk a főpénztárosnak.

A két nőnek ennek ellenére sikerült kijátszania a szabályokat, és jelentős összeget emeltek el a cég vagyonából. Egyikük például különféle árukat vitt el a cég raktárából egy büfés vállalkozó nevében, persze, annak tudta nélkül. Gyakran előfordult, hogy pénzt vettek ki a kasszából, az ügyfelek által befizetett összegből. Tettüket úgy fedezték, hogy hamis áru- és göngyölegvisszavételi számlákat állítottak ki, így nem tűnt fel a hiány. Összesen 1,6 millió forintnyi kárt okoztak, amelyből mindössze négyszázezer térült meg.

A két nőt a fonyódi bíróság folytatólagosan, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, magánokirat-hamisítás és csalás miatt ítélte el. Egyikük egy év négy hónapi, társa egy év két hónapi börtönbüntetést kapott, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. A Somogy Megyei Bíróság az elsőfokú ítéletet helyben hagyta jogerős döntésével.

Ezek is érdekelhetik