Közélet

2007.07.31. 08:29

Tűzvonalból a lagziba

Füstmérgezés miatt lett rosszul a fiatal tűzoltó, a kórházból csak nehezen engedték ki, így majdnem lekéste az esküvőjét.

Harsányi Miklós

– Oltás közben társával enyhe füstmérgezést szenvedett Taszáron. Mit érzett?
– Hirtelen rosszul lettem – mondta Sovák Viktor őrmester. – Elfogyott az erőm, de nem ájultam el.

– Mentők, hat órás megfigyelés, kórházi szabadulás – címszavakban az "egészségügyi bevetés" főbb mozzanatai. Ki tartotta Önben a lelket?
– Nem voltam elanyátlanodva. Az elején éreztem, hogy nem olyan vészes a probléma. Ezt már akkor sejtettem, mielőtt ismertették a hivatalos eredményt. Amúgy egész végig abban bíztam, hogy az esküvőre csak kiengednek az orvosok.

– A család aggódott, a társai drukkoltak a gyors felépüléséért. Nem villant át az agyán, hogy az utolsó pillanatban fújnak a lagzinak?
– Azt hajtogattam magamban; a ceremónia nem maradhat el. Hónapok óta erre készültünk. Mindekiben óriási csalódást keltett volna, ha mégsem tartjuk meg.

– Hogyan viselte az egészet a menyasszonya?
– Már a mentőautóban felhívtam és rögtön elmeséltem, hogy mi történt. Igyekeztem megnyugtatni szegényt. Azt mondtam neki: bevisznek a kórházba, de a hat órás őrzés után biztos, hogy elengednek.

– Következett az újabb erőpróba.
– A kórházi herce-hurca nem vetett árnyékot a lagzira. Jól éreztük magunkat, a kisbárapáti kultúrházban hatvanan jöttünk össze. Fél háromig ünnepeltünk. Természetesen a táncot én sem hagytam ki; ahogy illik, rendesen megpörgettem az új asszonyt.

Védik a tűzoltókat

– A forróság és a kiszáradás vezetett a problémához – utalt az eset körülményeire Rajnai Zsolt alezredes, kaposvári tűzoltóparancsnok. A megyeszékhelyen rendkívül ritkán szenvednek baelsetet a lánglovagok; évekkel ezelőtt a húskombinátban az ammónia marta meg több munkatársuk bőrét.

– Lesz ideje a nászútra?
– Előbb-utóbb ezen is túl leszünk. Horvátországba hívott meg az egyik rokon. Úgy tervezzük, hogy egy négy napos hosszú hétvégét töltünk el náluk.

– Évekig szerződés katona volt, júliusban állt be a tűzoltósághoz. Hogy érzi magát?
– Lenyűgözően szép pálya. Csupán pár hete vagyok a csapatban, de már érzem: a közösség lassan befogad. Új fiúként persze valamennyi riasztás izgalmas. A kollégáimmal elárasztott pincéhez, kidőlt fához és több avartűzhöz is kivonultunk.

 – Mikor áll szolgálatba?
– Két nap pihenő után csütörtökön. Hétfőn az orvosnál jelentkeztem, aki azzal köszönt el tőlem: nyugodtan dolgozhatok. Nagy kő esett le a szívemről.

-->

Ezek is érdekelhetik