Közélet

2007.08.09. 19:31

67-es: marad a csigatempó

Ismét csalódást okozott a kormány a kaposváriaknak szerdai döntésével. Ezt Szita Károly, a megyeszékhely polgármestere mondta azon a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón, amelyet Gelencsér Attilával, a megyei közgyűlés elnökével közösen tartott.

Márkus Kata, Czene Attila

A két politikus annak kapcsán szólalt meg, hogy a Miniszterelnöki Hivatal kormányszóvivői irodája csütörtökön nyilvánosságra hozta az Új Magyarország Fejlesztési Tervben támogatott közlekedésfejlesztési projektek 2007-2008-as listáját.

A döntések közül a legfájóbb pont – hangsúlyozta Szita Károly –, hogy a kormány által támogatott projektek között nem szerepel a 67-es főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítése. Különösen fáj ez azért – tette hozzá a polgármester –, mert a hírek szerint a szerdai kormányülést Lamperth Mónika, Kaposvár országgyűlési képviselője vezette. Azért is csalódtunk,

A Fidesz vádaskodik, ahelyett, hogy épített volna

A tájékoztatón ,,megszólították” Lamperth Mónikát, akinek felajánlottuk a reagálás lehetőségét. A miniszter asszony – elfoglaltságára hivatkozva – Zsoldos Róbertet bízta meg a válaszadással. Az MSZP városi elnöke a következőket mondta: – Kétéves akciótervről van szó. Az utak előkészítését, a különféle engedélyek megszerzése, a kisajátítások éveket vesznek igénybe. A 67-es burkolatának megerősítése és az elkerülőutak építése benne van a 2010-ig szóló tervben, amit a kormány elfogadott. E munka első szakasza a kaposfüredi elkerülőút építése, ami kétmilliárd forintba kerül. Furcsa, hogy a Fidesz az M7-es autópálya Zamárdi–Balatonszárszói szakaszának átadása után egy nappal újra több és több sztrádát követel, miközben a kormányzásuk alatt mindössze egy elkerülő útszakasz épült Somogyban.

mert mind az országgyűlési, mind pedig a helyhatósági választásokon azt ígérték, hogy 2009-ig gyorsforgalmi út köti össze Kaposvárt az M7-essel. Az elmúlt év novemberében a helyi politikusok országgyűlési képviselőinkkel, miniszterünkkel, államtitkárunkkal közösen állásfoglalást írtak alá. Ennek lényege: kiállnak amellett, hogy a 67-es főút Kaposvár és az M7-es közti szakaszát a kétszer egysávos főút 11,5 tonnás teherbírásig megerősítsék, s az összes települést elkerülő szakasz kiépüljön 2009-ig. Ezzel szemben a kormány szerdán úgy döntött: fejlesztési tervei közt Somogyban csupán a 61-es út 11,5 tonnás megerősítése, a 67-es út kaposfüredi elkerülőszakaszának és az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közti szakaszának a megépítése szerepel.

– Lamperth Mónika a Somogyi Hírlap csütörtöki számában úgy nyilatkozott, hogy a 67-es utat megerősítik 11,5 tonnásra – mondta Szita Károly. – Tehát vagy ő nem figyelt a kormányülésen vagy a kormányszóvivői iroda adott ma hivatalosan rossz tájékoztatást az országnak a támogatott projektekről.

További rossz hír a kaposvári polgármester szerint, hogy az ígéretekkel ellentétben nem kezdődik el az M9-es országos gyorsforgalmi út Kaposvár és Szekszárd közti szakaszának a kiépítése. Ígéretünk volt arra is – hangsúlyozta Szita Károly –, hogy a Kaposvár és Gyékényes közti vasútvonal rekonstrukcióját elkezdik. Ennek keretében 160 kilométer per órás közlekedésre alkalmassá teszik a pályát, s előreveszik a Kaposvár–Dombóvár közötti pályaszakasz 120 kilométer per órás kiépítését. Ezek közül a projektek közül sem szerepel egyik sem a támogatott fejlesztések közt.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: ha a 67-es úttal kapcsolatosan csökkentett tartalommal hozott döntést a kormány, akkor attól kell tartani, hogy Dél-Somogyot nem sikerül kihúzni az elzártságból. Ha ugyanis már az első, az országgyűlési képviselőkkel közösen aláírt állásfoglalás nem valósul meg, akkor aggódik amiatt, hogy a többi sem fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!