Közélet

2007.08.08. 08:32

A Kapos tölti vízzel a Siót

Néhány évvel ezelőtt gyakorta került napirendre a Sióra alapozott vízi turizmus. Mára a nagyratörő tervek kiváltotta hullámverés lecsillapodott.

SONLINE

A Sió vize és a Sióra alapozott vízi turizmus lendülete között akad egy hasonlóság: mindegyik egyformán elapadt. Ezt erősíti meg Háry János, a Tolna megyei Sióagárd polgármestere, aki úgy látja: a tavalyi helyzethez képest nem történt érdemi előrelépés.

– Abban bízunk, hogy a vízi turizmusra is írnak majd ki pályázatokat: ha azokon nyernénk, képesek lennénk előrelépni – mondta a polgármester.
Berényi István, Kölesd polgármestere úgy látta: nincs gazdája a korábban nagy nyilvánosságot kapott kezdeményezésnek. – Engem, mióta polgármester vagyok, senki sem keresett meg ez ügyben. Egy gazdaságilag is erős csoportra lenne szükség, akikhez társulhatnánk.

– Lelassult a tempó – állapította meg Szalai László, Medina polgármestere. Ami azért is sajnálatos, mert a településen – ahol eddig egyetlenként fogadja vízi bázis a túrázókat – idén már másfélszázan kötöttek ki csónakkal. A felfedezőket a Villa Medina fogadta, amit az egykori malomból alakítottak ki.

Gaál László a szekszárdi Clark Ádám Flottila parancsnokaként csapatával rendszeresen túrázik a Sión, legalábbis annak Medináig, illetve Kölesdig tartó részén, ameddig van víz. Az a véleménye, hogy a fejlesztést tízmilliók nélkül is el lehetne kezdeni.

Eddig nem okozott nagy problémát az alacsony vízállás, de a kagyló pusztul

Bár kevés a víz a Sió-csatorna felső szakaszának medrében, a Balatoni Vízügyi Kirendeltséghez eddig még nem érkezett panasz, hogy az alacsony vízállás halpusztulást vagy bármilyen más problémát okozna – tudtuk meg Hanga Csabától, a kirendeltség helyettes vezetőjétől. Kilitiig a mederben mindössze négy centi víz van, ennél lejjebb - azokon a szakaszokon, ahol a meder mélyebb – 50-60 centi a vízállás. A csatorna felső szakaszán nincs állandó vízhozam, a Kis-Koppányon kívül más nemigen hoz vizet a Sióba. Hanga Csaba hozzátette: a Balaton jelenlegi 86 centis vízállása nem teszi lehetővé, hogy a leeresztő zsilipen keresztül megtöltsék a csatorna felső szakaszának medrét.

A Sió alsóbb szakaszain a Kapos vízhozamának köszönhetően állandóan van víz a mederben - tájékoztatta lapunkat a Közép-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság szekszárdi szakmérnökségének helyettes vezetője. Beke Zsolt elmondta: Simontornya felett azonban vannak olyan pangó szakaszok, ahol az álló víz kagylópusztulást okozott.
– Sajnos, a Sió partjáról mindenhonnan hiányoznak a csónakkikötők, valamint az információs táblák is – mondta. – Utóbbiak azt tudatnák, hogy most éppen hol vagyunk, hol érhető el a legközelebbi bolt, étterem, szálláshely, orvos. Ezek létrehozása nem igényelne jelentős befektetést. De még a füvet sem kaszálja le senki.

Wieszner György turisztikai szakértő arra hívta fel a figyelmet: Magyarországon a vízi turizmus még nem öltött tömeges méreteket. Nem is nagy csoda, hogy a Sió menti települések nem előzték meg korukat.

A Sió alsóbb szakaszain a Kapos vízhozamának köszönhetően állandóan van víz a mederben - tájékoztatta lapunkat a Közép-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság szekszárdi szakmérnökségének helyettes vezetője. Beke Zsolt elmondta: Simontornya felett azonban vannak olyan pangó szakaszok, ahol az álló víz kagylópusztulást okozott. -->

Címkék#Hanga Csaba
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!