Közélet

2007.08.29. 10:54

Ászok a tűzoltópakliban

Fájdalom, hitetlenkedés és döbbenet – a szinte menetrendszerűen érkező nyári égzengések sok millió forint veszteséget okoztak Somogy megyében.

Harsányi Miklós

Viharos volt a tűzoltók nyara; előfordult, hogy egyetlen nap alatt 188 esetről kaptak bejelentést.

– Kedden hajnalban beborult az ég. Újra komor hangulat uralkodott a katasztrófavédőknél?
– Véletlenül sem; megszoktuk, hogy ilyen változékony az időjárás – mondta lapunknak Heizler György ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – Az egész megyében készen álltak az egységek.

– Vihar miatt fújták le az augusztus huszadikai tűzijátékot Kaposváron, amit végül vasárnap éjjel megtartottak. Mindent rendben talált?
– Szerintem jól zajlott le a program. Először azért maradt el a rendezvény, mert két viharzóna érkezett térségünkbe. Az egyiket jó előre jelezték a siófoki meteorológusok, később egy másik front pattant ki az Adria térségében. Ez – az akkori számítások szerint – Kaposvárt is érintette volna. Utólag is úgy érzem: bölcs döntés volt, hogy leállították a programot. Vasárnap viszont kellemes körülmények között rendezték meg az ünnepi műsort.

– Ezt a hétvégét megúszták, de az időjárás nem fogadta kegyeibe a tűzoltókat. Milyen volt a szezon?
– Kétarcú. Júliusban 237 tűz ütött ki Somogyban, és 154 műszaki mentést végeztünk. Augusztusban viszont 100 tűzeseten kívül 354 műszaki beavatkozása volt az egységeknek. A részletes adatsort mellőzve az látszik: a nyár derekán a legtöbb gondot a hihetetlen nagy szárazság idézte elő. Az aszályos hetek után pedig az esőzés miatt aggódtak sokan. A csapadék nagy része augusztusban heves zivatarok formájában hullott le.

– Múlt héten újabb vihar dühöngött Somogyban. Fákat tépett ki, házakat tett tönkre az égi ostrom. Forintosítható-e már az ítéletidő következménye?
– Egyelőre nem. Ebben az ügyben két feladatunk van; amíg tűzoltóink még hétfőn is a veszélyes fákat távolították el, ezzel párhuzamosan elkezdődött a vismaior-bejelentések feldolgozása. Az elmúlt napokban számos ügy került hozzánk; a kárigényekkel kapcsolatos vizsgálatokat részben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság folytatja le.

– Pár nappal a legutóbbi vihar előtt is volt egy égzengés, jó pár település jelezte a kárigényét. Hol tart most az ügyintézés?
– Sok települést kerestünk fel, munkatársaim pár nap alatt harminckilenc helyszínen jártak. Mindegyik bejelentést ellenőrizték, és rögzítették a nyomokat.

Extrém időjárás: nyolcfelé szakadt az egység

Egyre inkább fel kell készülni az extrém időjárási helyzetekre – hangsúlyozta Heizler György. Úgy vélem: a technikai felszerelés megfelelő minőségben és mennyiségben rendelkezésre áll. Szükség esetén pedig az egység megerősítését is megoldhatjuk; erre nemrég Marcaliban volt példa. Annyi munka szakadt a nyakukba pár óra alatt, hogy a tartalékállományt is riasztották. Az egység nyolc- felé szakadt, ezért behívták a szabadnapjukon lévő munkatársakat is.


– Mikor számíthatnak pénzre az érintett önkormányzatok?
– Egészen bizonyos, hogy két-három hónapos folyamatról van szó. Az épületek esetében általában biztosítással rendelkeznek az önkormányzatok, ám ha a megítélt összeg nem fedezi a helyreállítás várható költségeit, úgy a vismaior-alapból is kaphatnak támogatást. S amennyiben az utak és a hidak jelentős mértékben károsodtak, úgy persze ezek felújításához is pénzt igényelhetnek.

– Miként tudnak ilyen sok fronton helytállni?
– A rendkívüli helyzet és a különleges munka benne van a pakliban. A nyáron több alkalommal is előfordult, hogy annyi riasztásunk volt, amely túllépte a tűzoltóságok működési kapacitását. Ilyenkor azonnal rangsoroljuk az eseményeket. Azokat vesszük előre, ahol közvetlen veszélyt tapasztalunk. Később persze az összes ügyet megoldjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!