Közélet

2007.08.09. 08:16

Guargumi a somogyi cégeknél

Kilenc somogyi cég, a csurgói Aero Pack Kft., a fonyódi Berekhús Zrt., az igali Fornetti Pannon Kft., a kaposvári Kométa 99 Zrt., Obert Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Privát Hús Kft., valamint a siófoki Magic Ice Kft., Nagy Hús Bt., és a Sió-Kenyér Sütőipari Kft., tett eleget a guargumi felhasználásáról bejelentési kötelezettségének. A teljes lista olvasható az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság internetes honlapján.

F. Szarka Ágnes

A jelentést leadó cégek közül kettőt sikerült elérnünk. A csurgói Aero Pack Kft. ügyvezető igazgatója, Simity Ferenc elmondta, hogy három évvel ezelőtt vizsgálták a guargumi felhasználásának lehetőségét, de alkalmazását kockázatosnak tartották. Emiatt például a majonéz állományának javítására más anyagot, a guarguminál drágább, de biztonságosabb xanatgumit használnak. – Szerdán tartottak nálunk hivatalos vizsgálatot, ami a bejelentésünket igazolta – jegyezte meg.

A guargumit a mérgező guar gyomnövény magvaiból nyerik. Mivel tökéletes tisztítása gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guargumi mindössze tíz százalékban tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérő anyagait.

A Privát Hús Kft.-nél pácadalékként és fűszerkeverékben használnak guargumit. Horváth László üzemvezető elmondta: két beszállítójuk hivatalosan igazolta, hogy az általuk forgalmazott guargumi nem attól a cégtől származik, ahonnan a dioxinnal szennyezett. – Az egyik beszállítótól nem kaptunk igazolást, így az általa forgalmazott E412-t tartalmazó termékeket az állat-egészségügyi intézet zárolta, amelyek csak negatív eredményű laborvizsgálat után kerülhetnek a forgalomba – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!