Közélet

2007.08.23. 19:18

Két somogyi cég bukott bele a guargumi-botrányba

Két somogyi cég is belebukott a guargumi-ügybe. Büntetésük egy-egy millió forint; a határozatot csütörtökön küldte el a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság.

Harsányi Miklós

Sok vásárlóban szinte megfagyott a vér, amikor kipattant az élelmiszer botrány. A külföldről hazánkba jutott veszélyes adalékanyagok utáni hajsza augusztus elején indult – adta hírül lapunk az akció kezdetén. A svájci hatóság jelzése szerint magas dioxin és pentaklórfenol-szennyezettségű guargumi adalékanyag került a forgalomba az Európai Közösségben.
– Megyénkben az egyik nagykereskedelmi társaságnál több mint egy tonna szennyezett guargumit tartalmazó terméket találtak és foglaltak le a hatóság munkatársai – tájékoztatta lapunkat Lövey László megyei főállatorvos. – További öt másik vállalkozásnál mintegy 600 kiló szennyezett anyagot zároltunk. Valamennyi tételt nyilvántartásba vettük és ezek soha nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A jogszabályban előírt fizikai-, kémiai-, illetve biológiai eljárás mellett ártalmatlanítják a veszélyesnek ítélt árut.

Miközben válságforgatókönyvet készített számos uniós állam és a hazai vásárlók felfokozott érdeklődéssel követték figyelemmel a dioxin-ügy fejleményeit, néhány kereskedelmi cég igen lomhán reagált a hatóság felhívására. Somogyban 76 forgalmazónál folytattak le vizsgálatot, s ketten buktak bele az akcióba. A megyei főállatorvostól tudjuk: a cégeket egy-egymillió forintra büntették meg.

– Állategészségügyi bírságot kapott az a cég, amelyik nem tett eleget a bejelentési kötelezettségnek – számolt be a szakember. – Igen ritka, de most megtörtént, hogy egy vállalkozás akadályozta a hatóság munkáját. Ezért velük szemben is egymillió forintos eseti bírságot szabtunk ki.
Lassan nemcsak a guar gumi vizsgálat, hanem a június óta tartó fokozott nyári élelmiszer-vizsgálat is lecseng. Hivatalosan pénteken fejezik be az akciót. Ennek során megyénkben közel 500 ellenőrzést hajtottak végre. Két hónap alatt két kiemelkedő eset fordult elő; egy cukrászdában szalmonellás fagyit találtak. Fertőzést nem okozott, a tulajnak viszont örök tanulságul szolgálhat a "botlás" – a hatóság sok százezer forintos bírsággal sújtotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!