Közélet

2007.08.01. 16:09

Megérkeztek a tehenek Siófokra

Jól viselik a tehenek a kortárs művészetet. Az idei tehénparádé műanyag állatain legalábbis ez látszik. A különleges köztéri kiállítás a tavalyi budapesti siker után most a Balatonhoz is eljutott.

Kolumbán Tünde

A siófoki Nagystrandon 18 művészkézzel megmintázott szarvasmarha látható, további három boci pedig a Petőfi sétányon álldogál. A főbejáratnál mindjárt egy környezetvédő tehén fogadja a strandolókat. Ezt a műállatot a siófoki Fürdőegylet már örökbe is fogadta vizes témája miatt.

Az alkotó Császár Norbert többek között mutáns halakkal díszítette a tehenet. – Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a felszíni vizeink jó része szennyezett. A téma aktualitását pedig a habzó Rába adja – mondta a fiatal művész. A kiállításon látható a tini lányok kedvence: a pink tehén, szeretlek felirattal, de a strandon felvonultatott csordában ott áll a hosszú testű villamos tehén combino helyett cowbino névre keresztelve.

Mind a huszonegy tehénnek saját története van, hiszen valamennyi alkotás egyéni művészi látásmódot sugall. Az egyik legszínesebb állatot például gyerekek festették ki saját motívumaikkal. A mérnök Triska névre keresztelt tehene pedig az egyetlen, ami nem egy kipingált műanyag tehén, hanem sík falemezekből összeállított boci. A különleges művészeti alkotások között megtalálható a tavalyi év közönség kedvence, a Rubik tehén is.

Az elmúlt esztendő botrányhőse a Fagyitehén volt a fővárosban, de az emberek anélkül sem mentek el szó nélkül, hogy az egyik művészi szarvasmarha a hátsó felét mutatta a Szent István Bazilikának. A szervezők azt mondják idén eddig még nem készült olyan tehén, ami szándékosan provokálná a közönséget. A tehenek azonban még sokasodnak, és mint megtudtuk, készülőben van egy olyan tehénszobor, ami ismét botrányszagú lehet.

– Az a lényeg, hogy vélemények keringjenek a tehenekről. Ettől lesz igazi köztéri kiállítás a Tehénparádé – mondta a szervező. Csikós Gergely szerint az idei év egyik legkülönlegesebb darabja az az állat, amin vakírással olvasható egy idézet. A szobor az Érintettség nevet viseli, és egy fordított helyzetet állít fel, hiszen ahhoz, hogy egy látó ember megértse az üzenetet, segítségül kell hívnia egy nem látót.

A strandolók a csorda megjelenését követően szinte azonnal lecsaptak a beton talapzaton álló tehenekre. Az állatok némán tűrték, hogy a fényképezkedő turisták akár meg is lovagolják őket. Mindössze egyetlen marha emelte fel a hangját. Az interaktív tehén csicsergő madár, és majom hangot hallatott, ahogy azt érezte, hogy a közelébe került egy strandoló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!