Közélet

2007.08.09. 14:25

Mosolyt fakaszt, de célba ért a tábla

Több internetes oldal is kifigurázta idén nyáron azokat a figyelmeztető táblákat, amelyek a kilencvenes évek közepe óta intik a strandolókat arra, hogy veszélyes mutatvány a sekély vízbe fejest ugrani.

Kolumbán Tünde

Az egyik hírportál szerint a tábla jelentése: fej nélküli óriáspolip ejtett túszul egy keresztes lovagot, ez előtt pedig értetlenül állnának az alacsony termetű kerekesszékesek.

A táblák mintegy tíz évvel ezelőtt a siófoki mentőállomás munkatársainak ötlete alapján készültek. Akkoriban egy szezonban 10-15 olyan baleset történt a Siófoktól Balatonszemesig tartó partszakaszon, ami miatt az óvatlan fürdőzők tolókocsiba kényszerültek. A figyelmeztető jelzéssel – még ha az megmosolyogtató is – kitalálói elérték céljukat, ami többek között az elrettentés volt.

– Amióta kint vannak a táblák, drasztikusan visszaesett a bénulást okozó balesetek száma. Azt mondhatom, hogy a tábláknak köszönhetően az elmúlt tíz évben 120-150 ember menekült meg attól, hogy tolókocsiba kerüljön – szögezte le dr. Kovács Zsolt mentőorvos.

A sekély vizű déli parton komoly bénulást okozó baleset nem történt idén nyáron. A siófoki Nagystrandon a szezonban egyetlen vendég próbált fejest ugrani a 30-40 centis vízbe a parti kövekről. Neki szerencséje volt, mert műtéttel helyrehozták a sérült nyaki csigolyáját. A strand mentőtisztje szerint a megelőzéshez a strandi figyelőszolgálat is hozzátartozik, ami a fürdőzők folyamatos felügyeletét jelenti. Kasza Géza úgy látja: a táblák mellett a vízimentők és a partiőrök munkája is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a balesetek száma továbbra se növekedjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!