Közélet

2007.08.22. 19:36

Negyven járatot állít le a Kapos Volán

Munkanapokon 37 járatot állít le szeptembertől a Kapos Volán Zrt. – tudtuk meg szerdán. Szabadnapokon harmincnégyet-, a munkaszüneti napokon 38 járatot törölnek.

Harsányi Miklós

– A vállalat megkapta Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jóváhagyását – tájékoztatta lapunkat Bebics János, a Kapos Volán személyszállítási igazgatója. Azt mondta: kizárólag azokat a járatokat állítják le, amelyeken "nagyítóval kellett keresni" az utasokat. Az esetek többségében 2-3 személy szállt az autóbuszra, s ez így ment hosszú idő óta.

– Vegyes érzelmeket váltott ki a döntés – mondta a személyszállítási igazgató. Hozzátette: előzetesen konzultáltak az érintett önkormányzatokkal. A településen többsége kényszeredetten, de elfogadta a vállalat intézkedését. Néhány községben viszont érezhető ellenérzést váltott ki a leállítás.

A döntés előtt két hetes utasfelmérést tartottak Somogyban és ezután kontroll felmérést is elvégeztek. Ez szintén azt mutatta, hogy az adott útvonalokon rendkívül kevesen veszik igénybe a zrt. szolgáltatását. A döntés értelmében szeptembertől Szilvásszentmárton, Tab, Karád, Csurgó és Gyékényes térségében is kevesebb járatot közlekedtet a volán. Huszonhárom járat sorsa kétséges – a GKM ugyanis nem fogadta el a Kapos Volán kezdeményezését, miszerint munkanapokon további 8-, a szabadnapokon pedig 15 járatot iktatnának ki a menetrendből. A határozatot tehát elnapolták; a szaktárca további vizsgálat lefolytatását tartja szükségesnek.

Persze korántsem korlátozásokról szól az őszi program; a cég munkatársa kedvező változásokról is beszámolt. A somogyi lakók gyorsabban juthatnak el például a fővárosba, miután nemrég átadták az autópálya-szakaszt. Szeptembertől egy új járatpárt állítanak be, így a barcsi, a nagyatádi , a marcali és a lengyeltóti térségében élők a korábbinál hamarabb érhetnek Budapestre.
A zrt. úgy döntött: a Kaposvár-Székesfehérvár között közlekedő járat ezután ismét a fővárosig szállítja utasait. Bebics János elmondta azt is, hogy az iskola-bezárások és összevonások következtében egyes iskolabuszok menetrendjét is módosítják. Átszervezték a somogyvári kisegítő iskolában tanuló diákok beszállítását; ez elsősorban az öreglakiakat és a lengyeltótiakat érinti. Kiemelte: nagy hangsúlyt helyeznek a utastájékoztatásra. A változásokról a vállalat kirendeltségein és az interneten is tudakózodhatnak az utasok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!