Közélet

2007.08.15. 08:20

Nem jönnek a mézes hetek

Milliárdos károkat okozott a méhészeknek a forró nyár. Somogyban is fele annyi méz termett, mint amennyi szokott. Ráadásul nemcsak mézből van kevesebb, a méhek is pusztulnak.

Fábos Erika

Bíró Márton Kaposvár környékén 150 méhcsaládról gondoskodik. Évtizedek óta méhészkedik és azt mondja, nem emlékszik akkora méhpusztulásra, mint ami az idén nyáron volt.

– Egy méhcsaládban átlagosan 60-70 ezer rovar van – mondta Bíró Márton. – Nekem a családjaim nagy részében a harmada, de inkább a negyede maradt. Sok méhésszel beszéltem, és hasonló a helyzet máshol is: a rovarok fele szinte mindenhol elpusztult. Nálam például annyira legyengültek a méhcsaládok, hogy hordásra is képtelenek voltak. Vegyes virágmézből gyakorlatilag nekem – de szinte senkinek – nem is lesz az idén. Az akác, az rendben volt, még talán a repce is, de onnantól szinte semmi. Küldtem mintát a laboratóriumba, hogy kiderülhessen, mi a bajok oka, de még nincs eredménye a vizsgálatoknak.

Ez nemcsak somogyi probléma. A hozzáértők szerint országosan is feleannyi lesz a méz, mint az előző években. Azt, hogy mi okozta a méhek pusztulását, eddig nem sikerült kideríteni. Vannak, akik vegyszermérgezésre, mások a génmanipulált napraforgóra, megint mások a túl sok környezeti ártalomra gyanakszanak.

– A régióból több mintát is eljuttattak az állategészségügyi állomásra a méhészek, hogy kiderülhessen az igazság – mondta Nagy Csaba, a régió méhészeti szaktanácsadója. – Még nincs minden vizsgálatnak eredménye. A mérgezéssel kapcsolatos gyanú viszont megdőlt. A pusztulás legvalószínűbb oka így az lehet, hogy egyszerűen a rendkívüli időjárás és a szokatlan szárazság okozhatta a problémákat. A felmérések szerint egyébként nem is elpusztultak a méhek, hanem a szaporodásuk volt sokkal lassabb ütemű, mint ahogy az, normális körülmények között megszokott. Ami ennél sokkal aggasztóbb, hogy folyamatosan és krónikusan jelen van egy méhbetegség, a nozéma, ami korábban csak elvétve fordult elő. Ez a méhek bélcsatornáját támadja meg és legtöbbször gyorsan a pusztulásukhoz vezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!