Közélet

2007.08.04. 08:41

Vihar a ketchupos vödörben

A média nemrégiben világgá röpítette a hírt: a fenyvesi strandon négy éve lejárt szavatossági idejű ketchupot árultak. A gyártó mostanra elnézést kért a büféstől, a fogyasztóvédők azt vizsgálják, ki hibázott, a vállalkozó pedig bizonygatni kényszerül: nem használt lejárt szavatosságú terméket.

Márkus Kata

Müller Péterné azt mondja: a kisebbik baj, hogy neki kellemetlenséget okoztak a fogyasztóvédők, s most már csaknem egy hete magyarázkodnia kell mindenkinek, akivel csak találkozik. A nagyobbik baj szerinte az, hogy a balatonfenyvesi strandnak, a településnek és persze az egész Balatonnak rossz hírét keltették.

Vasárnap délelőtt jöttek ellenőrizni a büfémbe – kezdte mesélni kálváriáját Müller Péterné, aki 23. éve üzemelteti a fenyvesi Vitorlás Büfét, – országos televízió is érkezett a fogyasztóvédők ellenőrzésekor a büféhez. Az ellenőrzés során találtak egy öt literes vödör olyan ketchupot, aminek szerintük 2003-ban lejárt a szavatossági ideje. Hiába próbáltam magyarázni nekik, hogy egy négy éves ketchupot nem lehet eladni, mert fekete, penészes, s számlával igazoltam, hogy júniusban vásároltam a terméket. Az ellenőrzést végzők vezetője rögtön le is nyilatkozta a tévének, hogy négy éve lejárt szavatossági idejű ketchupot találtak a fenyvesi strandon. A híranyagot aztán országos rádiók is átvették, így aztán ettől a hírtől volt hangos pár napig a média, meg persze Fenyves is. A vödör tetején valóban 2003-nak is olvasható a lejárati idő – tette hozzá Müllerné. – Ám hiába kértem: próbáljunk utánanézni, s igyekezzünk kideríteni mi az igazság, semmi sem számított. Az sem győzte meg őket, hogy megmutattam még a tévében is: a termék kifogástalan állagú, s a vevők is biztosan reklamálnának, ha egy négy éves ketchupot raknánk mondjuk a hot-dogjukra.

A fogyasztóvédők várják a vállalkozó nyilatkozatát

Halas Ernőné, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség régióigazgatója kérdésünkre azt mondta: az ellenőrzés során egyértelműen 2003-nak látszott a minőségmegőrzési határidő a vödrön, s ezt a jegyzőkönyvben aláírásával a vállalkozó is elismerte. Az ellenőrzéskor a helyszínen azt nem lehet eldönteni, hogy mit jelent a gyártási kód. Az biztos, hogy valaki hibázott – hangsúlyozta az igazgató. – Az ellenőrzést végzők szakszerűen végezték a munkájukat, s hogy ki a felelős, azt majd az államigazgatási eljárás kideríti. Annyi bizonyos, hogy az eljárásba bevonjuk a gyártót is. Azt viszont mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy a gyártó köteles úgy jelölni a termékén a szavatossági időt, hogy az jól olvasható legyen mindaddig, amíg az el nem fogyott. A vállalkozó pedig vásárláskor köteles meggyőződni róla, hogy nem járt le az általa vásárolt termék szavatossági ideje, s azt ezt igazoló bilétát, feliratot köteles megőrizni, amíg egy csöpp is van a termékből. A vállalkozó egyébként öt napon belül észrevételt tehet az ellenőrzéssel kapcsolatosan. Eddig nem érkezett ilyen hozzánk, várjuk tehát Müllerné nyilatkozatát.

Müllerné azt állítja: az ellenőrzésről készült határozatot még nem kapta meg, ám a ketchupot gyártó cégtől már érkezett egy állásfoglalás, ami szerint a szóban forgó termék megfelelő minőségű, a szavatossági ideje pedig 2008. január 14-én jár le. „...a termék fedelén lévő L7165D 20:19 gyártási kód azt jelenti, hogy a terméket 2007. 165. napján, vagyis június 14-én gyártották.
Ennek a terméknek a szavatossági ideje hét hónap, tehát 2008. január 14-én jár le. A 2008 a dátum elmosódása miatt látszik 2003-nak. .... A dátum elmosódásából származó kellemetlenségért elnézését kérjük!”  – áll a Müller Péterné részére a gyártó által küldött levélben.

A kódot és azt, hogy az mit jelent, szerintem ismernie kellene az ellenőrzést végzőknek – kesergett Müller Péterné. – A ketchuppal egyébként nem csináltak semmit a fogyasztóvédők, nem semmisítették meg, tehát most is meg lehet nézni a büfémben. Arról már nem is beszélek, hogy 2003 óta 16 ellenőrzésen vagyok túl, s ha ez idő alatt egyetlen egyszer sem találták meg a kifogásolt, állítólag rossz terméket, akkor lehet hogy fölösleges volt az eddigi összes ellenőrzés? Tudom, hogy nem használtam lejárt szavatosságú terméket a büfémben, de ez édeskevés – mondta a büfés. – Meghurcoltak, hiába végzem a munkámat 23 éve a legjobb tudásom szerint. S ha kiderül, hogy mégsem volt romlott a ketchup a fenyvesi strandon, valószínűleg abból sajnos már nem lesz országos hír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!