Közélet

2007.09.20. 15:17

Alkotmánybírósághoz fordul a szakszervezet

A vasárnap legyen általános pihenőnap – fogalmazódott meg az igény csütörtökön Kaposváron a megyei kereskedelmi alkalmazottak szakszervezeti titkárainak tartott fórumon.

F. Szarka Ágnes

– Ez nem azt jelenti, hogy be kell zárni vasárnap az üzleteket – mondta Sáling József a szakszervezet elnöke, hanem azt, hogy aki dolgozik vasárnap, az kapjon 100 százalék túlórapénzt és egy szabadnapot. Ennek érdekében az alkotmánybírósághoz fordulunk, hogy a munka törvénykönyvében leírtakat a gyakorlatban is érvényesíteni lehessen.
Sáling József elmondta azt is, hogy 2008 a minimálbér utolsó éve. Az ágazatban bruttó 9-10 százalékos béremelés szükséges ahhoz, hogy a kialkudott bér tartható legyen.

– A szakvégzettséghez kötött minimálbér jövőre 86 ezer forint lesz. A kereskedelemben dolgozók 98 százaléka szakképesített, így náluk komolyabb béremelés várható. Az utána következő években vélhetően újra az évenkénti bértárgyalások kerülnek előtérbe.
A titkári találkozón elhangzott, hogy a kereskedők túl sokat dolgoznak, esetenként 43-44 órát hetente.

– Zéró tolerancia szükségeltetik a munkaidő betartásában – tette hozzá Sáling József. – A kormány megerősítette az ellenőrző szerveket, de a büntetési gyakorlat nem egységes. Ennek elérése érdekében, ha szükséges akár jogszabály módosítást is kezdeményezünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!