Közélet

2007.09.04. 10:48

Beadta derekát a szomszéd

Mégsem lett alapítványi iskola a somogyudvarhelyi, a szomszéd község képviselő-testülete pedig beadta a derekát. Maradhatnak a bélavári diákok.

Nagy László

Egészen mostanáig úgy volt, hogy a somogyudvarhelyi iskolát átveszi a Kincsesház Alapítvány, azonban az alapítvány körül keringő hírek miatt az utolsó pillanatban meggondolta magát a képviselő-testület. A somogyudvarhelyi pedagógusok már aláírták, hogy átkerülnek az alapítvány alkalmazásába, s lemondtak volna a közalkalmazotti státuszukról is.

A képviselő-testület azonban közvetlenül a tanévkezdés előtt megváltoztatta a korábbi döntését. – A 2007-2008-as tanévre az önkormányzatunk fenntartásában marad az intézmény – közölte Tóth László udvarhelyi polgármester. Hangsúlyozta: szakmailag kifogástalannak tartják az alapítvány munkáját. – Az együttműködésben az lett volna számunkra a legjobb, hogy tíz évre garantálták a nyolc osztályos iskola működését a falunkban – mondta.

A másik nagy somogyudvarhelyi kérdésre Bélaváron adták meg a választ. Somogyudvarhely ugyanis felszólította a szomszéd községet: vegye ki a részét jobban az iskolafenntartás terheiből, különben nem járhatnak tovább a bélavári gyerekek az udvarhelyi iskolába. Bélaváron a szülőknek sikerült kikényszeríteniük a megegyezést.

– Idén egymillió forintot utalunk át Somogyudvarhelynek a normatíván felül az iskola működésének támogatására – mondta Újfalvi Jánosné bélavári polgármester. – Ez a duplája annak, amit eddig fizettünk. Hogy a következő években ez hogyan alakul, az attól függ elsősorban, hogy a saját költségvetésünket mennyire viseli meg ez a többlet teher. Idén ezt a pénzt képesek leszünk kigazdálkodni.

Erről Somogyudvarhely első embere úgy vélekedett: Bélaváron tisztességes döntés született. – Nem lett volna köteles fizetni a szomszéd önkormányzat, hiszen egy másik településsel – Vízvárral – alkot iskolafenntartó társulást. Mi nem kötelezhettük volna őket a fizetésre, kizárólag erkölcsi kérdés volt, hogy ezt megtegyék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!