Közélet

2007.09.05. 18:33

Elszakadt a cérna a fonodában

Százkilencvenöt kaposvári dolgozójától kíván megválni a Coats Magyarország Cérnagyártó és Értékesítő Kft. A nagyarányú leépítés híre letaglózta a munkásokat, s kétségbe ejti a gazdasági élet irányítóit.

Harsányi Miklós

A Kaposváron végzett termelés a Coats szempontjából gazdaságtalan, ezért a tevékenységet meg kívánja szüntetni – olvasható egyebek mellett a Somogyi Hírlaphoz szerdán eljuttatott közleményben. Megtudtuk: a megyeszékhelyen azért válnak meg a dolgozóktól, mivel a fonal és nyerscérna termelés a bázisévhez viszonyítva az idén 34 százalékkal csökken. A fajlagos költség viszont 42,5 százalékkal emelkedett. Ennek fő oka a fix bérleti díjak, továbbá az energia- és a bérköltségek növekedésése. – A fentiekből kimutatható tény, hogy a csökkenő volumenek és a növekvő magas költségek a Coats Magyarország Kft. gazdaságosságát negatívan befolyásolja.

– Alattomos, szemét, sunyi világ – fakadt ki egy középkorú fonónő szerda délután a gyárkapu közelében. Nevét, éppúgy, mint a többi munkás, nem vállalta. – A nyolc általános után egyből felvettek a gyárba. Húsz évig robotoltam, a munkám miatt soha nem szidtak meg. Ennyi idő után mégis lapátra tettek, kivágnak az utcára. Tényleg ez jár a melósnak? Néhány hétig még bejárok az üzembe, aztán kezembe nyomják a hivatalos papírokat, és állás után kujtorgok. A negyvenes-ötvenes korosztályért senki nem kapkod, pláne a fonónőkért.

A hivatalos tájékoztatás szerint a Kaposváron dolgozó 195 munkavállaló munkaviszonyát szüntetik meg.
– Sírógörcsöt kaptam – idézte fel az első reakcióját egy több gyermeket nevelő munkásasszony. – A hatvanezer forint körüli fizetésért iszonyatosan megdolgoztunk, pár hét múlva a munkanélküli segélyből tengődünk. A férjemmel már belekóstoltunk a nélkülözésbe, de a szívem szakad meg, ha a gyerekekre gondolok. Lehet, hogy a középiskolából is kicsapják, mert az állás nélkül maradt anyja nem tud elég pénzt adni a taníttatásra.

Nagyatádon nincs létszámleépítés

A Coats Hungary nagyatádi üzemében hasonló problémák a közelmúltban nem merültek fel, s nem is készülnek létszámleépítésre. Ugyan a cég vezetése egyelőre semminemű nyilatkozatot nem kívánt adni sem a kaposvári sem a nagyatádi gyáregység munkaügyi kérdéseivel kapcsolatosan, azt - mint mondták, az érdekképviseletekkel lezárult tárgyalások után közleményben teszik majd meg - a dolgozóktól megtudtuk: az elmúlt időszakban inkább létszámbővítés volt egyes munkafázisok csoportjainál. Ráadásul új gépeket is hoztak az üzembe. A munkaügyi központtól kapott tájékoztatás is ezeket az információkat igazolta, vagyis csoportos létszámleépítési szándékot nem jelentettek be a gyár részéről.

A műszakváltásból hazafelé tartó fiatalember egyetlen mondattal írta le a helyzetet: "kicsontozták a kaposváriakat".
– Darabokra hullott az életem, ezt egy fiatal asszonytól hallottuk. Személyes drámáját már elzokogta a családjának, ám érzi: a bánat nem old meg semmit. Titokban állást keres. Bármit elvállal; a három műszak, a minimálbér nem akadály. – Ki kell fizetni az albérletet – mondja, – s a "kínaiban" már a gyereknek is kinéztem a bakancsot....

– Kaposvár egyik utolsó "erős bástyájától" búcsúzhatunk el; szomorú, mert hosszú ideig a város egyik nagy foglalkoztatója volt – emelte ki Bajer Nándor, a kaposvári fonoda nyugalmazott igazgatója, aki 1953-tól 1992-ig dolgozott az üzemben. Tarrné Törzsök Piroska, a munkaügyi központ megyei igazgatója kérdésünkre azt mondta: a 195 fős leépítés következtében akár 2,5 százalékkal növelheti a kistérségi munkaügyi rátát, amely pillanatnyilag mintegy 9 százalékos. Összehasonlításként: a megyei munkanélküliségi mutató 12 százalék körül van.

– Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a Coats Magyarország Kft. mintegy 200 kaposvári dolgozóját el akarja bocsájtani – közölte Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerdán. Hozzátette: Kaposvár mindent ekövet azért, hogy ez ne következzék be. Akkor, amikor a Hankook Dunaújvárosban több milliárd forint állami támogatást kapott, úgy gondoljuk, a kaposváriak is megérdemelnek némi segítséget. – Jó eséllyel indulunk ebben a harcban – folytatta –, hisz Lamperth Mónika munkaügyi miniszter kaposvári, s tőle kérünk segítséget.
A polgármester jelezte: soron kívüli megbeszélést kért Sergei Detchevtől, a Coats Magyarország Kft. ügyvezetőjétől is.
– Sajnálom a gyárat, s legfőképp a munkásokat – húzta alá Bodosi Tamás. Az épp Erdélyben tartózkodó nyugdíjas főmérnök-vezérigazgató szerint azon kell munkálkodni, hogy a dolgozók sorsa megnyugtató módon rendeződjön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!