Közélet

2007.09.22. 08:18

Fegyverrel is fenyegetik a mentősöket

Többször előfordult, hogy a helyszínen dolgozó mentőegységet megtámadták, egyes esetekben lőfegyverrel fenyegették meg – hívja fel a mentős bajtársak figyelmét a héten keltezett körlevelében az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága.

Harsányi Miklós

Szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentum szerint fokozott óvatosságra kérik a helyi egységek vezetőit. Amennyiben az ellátás megengedi, a helyszín kellő felmérése előtt senki ne maradjon egyedül a beteggel vagy a hozzátartozóval.

– Egyáltalán nem túlzó a felhívás – jegyezte meg egy neve elhallgatását kérő somogyi mentős. – Nemrég egy kaposvári utunk során a hozzátartozó azt mondta nekünk; ha a rokona meghal, akkor mi sem hagyjuk el élve a lakást.

A gátlástalan tolvajok sem kímélik a mentősöket. A kaposvári bázison álló három mentőkocsiról ellopták a szirénát, az egyik terepjáróból pedig kiemelték a rádió adó-vevőt. A műhelyt is feltörték; a tettes felforgatta az épületet, pénz után kutatott. Az ügyben eljárás indult, de a tolvaj nem került elő.

Ellopták tőlük a cigarettát és a hasábrádiót is

A cigit, a kaját és a hasábrádiót lopta el tőlünk – mesélte egy mentőorvos. Szegedre vittek egy beteget, s a kórház udvarán leállított járművet fosztották ki. A szakember azt mondta: nem volt bezárva a mentőkocsi, de álmukban sem gondolták volna, hogy fényes nappal valaki veszi a bátorságot és ellopja a felszereléseket. Nem sokkal később egyébként a rá- dió adó-vevő előkerült.


– Ilyen előzmények után úgy vigyázunk a GPS-re, mint a szemünk világára – vette át a szót egy rangidős szakember. – Az ország más részein a közelmúltban több mentőautót pakoltak ki, s általában a műholdas helyzet-meghatározót nyúlták le. A kollégák majdnem elájultak, amikor a készülék hűlt helyét látták. Kaposváron alapítványi segítséggel idén öt GPS-t kaptunk, s a történtek hatására a mentőautóba vészsebesen beszereljük a központi zárat és a riasztót. Négyben már működik a védelmi rendszer, az utolsóval a héten készültünk el. Ezúton üzenjük a tolvajoknak: ne essenek kísértésbe, ha meglátnak egy kaposvári mentőkocsit!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!