Közélet

2007.09.07. 08:18

Kisöprik a művészeti iskolákat

Egyelőre homály fedi, hogy Somogyban hány művészeti iskola „találtatott könnyűnek”. Aki félt az ellenőrzéstől, lemondott a teljes normatíváról.

Varga Andrea

Az új tanévben az eddigi támogatásnak csupán felére számíthatnak azok az alapfokú művészetoktatási intézmények, amelyek kihullottak a minősítési rostán. Az országban 817 alapfokú művészetoktatást is végző intézmény van, ezek közül az első fordulóban hatszáznyolcvankilencet fogadott el a bírálóbizottság, de ezeknek is meg kell szerezniük a következő hónapokban a minősített vagy kiválóra minősített címet. Csak így kaphatják meg a teljes állami normatíva támogatást 2008 szeptembertől. A művészeti iskolák minősítését a szakmai szervezetek kezdeményezték, mert úgy látták, hogy a művészeti oktatás színvonala nem tudott lépést tartani az iskolák számának növekedésével. Öt év alatt harminchárom százalékkal nőtt az alapfokú művészeti iskolák száma, s leginkább nem az elkötelezettség, hanem a magasabb normatív támogatás hívta életre őket.

Baranyai Gyula , a Somogyban több helyen is jelen lévő, Talentum Alapfokú Művészetoktatási Iskola vezetője egyetért a minőségi ellenőrzéssel. Igaz, náluk minden rendben volt, még hiánypótlására sem kötelezték őket, ahogy sokakat. 
– Vegyék ki a rendszerből azt, aki nem odavaló, rakjanak rendet – mondta Baranyai Gyula. Ha azt várjuk a művészeti iskolától, hogy értéket közvetítsen, s ennek nem tesz eleget, akkor minek finanszírozza a működését az állam? Helyenként nemhogy szakos tanár nincs, de az igazgatónak sincs szakmai képzettsége.

Jól példázza ezt az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont felmérése, amelyből kiderült: kohómérnök színjátszást, harckocsimérnök festészetet oktatott. Egy szakember szerint az alapítvány által fenntartott művészeti iskolák – mivel többször, többen ellenőrzik – általában jobban szerepelnek, mint az önkormányzati fenntartásúak. Az országban 94 művészeti iskola csúszott el, Somogyban a harminckilencből – ebből 11 nem állami – nem lehet tudni hány. Kozma Ágnes, az Oktatási és Kulturális minisztérium sajtóreferense azt mondta: az előminősítési eljárás nem fejeződött még be, mert a jogorvoslati eljárási szakasz zajlik.  December 31-én fejeződik be, utána hozza nyilvánosságra a minősítő szervezet az adatokat. Úgy tudjuk: volt aki nem is kérte a minősítést, önként vállalva a felére csökkentett normatívát. Nyilván oka volt rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!