Közélet

2007.09.06. 19:19

Ledolgozhatják adósságukat a bérlők Barcson

Eredeti megoldást találtak Barcson, hogy ne növekedjen tovább a tetemes lakbérhátralék. Ledolgozhatják adósságukat az önkormányzati lakások bérlői. Bőven van mit lefaragni, hiszen már 26 millió forintnál tart az elmaradt lakbérek nagysága.

Nagy-Márkus-Vigmond-Kolumbán

– Hogy a tartozók maguktól fizessenek, arra hiába várunk – mondta Ungvári Zoltán városgazdálkodási igazgató. – A többségük ugyanis hosszabb ideje állástalan, csekély a jövedelme. A kilakoltatás és a per nem megoldás. Meg kellett találnunk a módját, hogy a fillérekből élők is fizetni tudjanak. Ennek kézenfekvő módja, ha közhasznú, illetve közmunkásként alkalmazzuk őket, mert így a bérükből legalább a tartozás egy részét törleszthetik.  Tavaly 30 adósunk dolgozott, idén eddig nyolcat sikerült bevonni a munkába. 

Az 54 ezer forintos minimálbérből a jövedelem 33 százaléka vonható le. Az adós kénytelen belemenni, mert ha nem vállalja a munkát, akkor három évre mindenféle segélytől elesik. A közmunkának és a következetes fellépésnek köszönhetően mára lelassult az adóssághalmaz növekedése.

224 lakás van jelenleg a barcsi önkormányzat tulajdonában és kisebb-nagyobb összeggel minden második lakó tartozik. A rekorder az a család, amelyik mostanáig 1,2 millió forintos lakbérhátralékot halmozott fel. –Velük ledolgoztatni sem lehet, hiszen mozgássérültek, halmozottan hátrányos helyzetűek mind, és kisgyerek, idős is van a családban – mondta a városgazdálkodási igazgató.

Csupasz fal maradt

Volt olyan barcsi lakó, aki a közel háromszázezres hátraléka mellett apránként a lakás tartozékait is eladta. A város tulajdonában lévő ingatlanból minden mozdíthatót pénzzé tett: fűtőtesteket, gázbojlert, lámpákat foglalatostól és valamennyi beépített szekrényt. Szinte csak a csupasz falak maradtak. Tőle már szerencsésen megszabadultak a lakásfenntartók.

– Nincs hova menniük, de jövedelmük sincs, amiből lakbért fizethetnének. A kilakoltalás az ő esetükben sem járható út. Az lenne a megoldás, ha szükséglakásba költözhetnének. A város tulajdonában azonban ma még nincsenek komfort nélküli lakások, bár ilyenek építését már fontolóra vette a képviselő-testület.

Nem csak munkával kínálták meg az adósokat Barcson. Akiknek van jövedelme, azoknak pert helyeztek kilátásba, ha nem fizetnek. Ez is ez észre térített néhány lakót, bár voltak köztük olyanok is, akik visszaírtak: csak később tudnak fizetni, mert le van kötve a pénzük. A lakásfenntartók azonban nem adtak több haladékot, mondván: furcsa dolog ingyen használni más tulajdonát, miközben a bérlő pénze a bankban kamatozik.

Tízmillióval tartoznak Kaposváron

Kaposvár 1200 önkormányzati bérlakásában körülbelül négy és fél ezer ember él. Ez év júliusában összesen 9 millió 760 ezer forint volt a fennálló összes lakbértartozás a somogyi megyeszékhelyen – tudtuk meg Vörös Gyula népjóléti igazgatótól. – Amennyiben valaki egyhavi lakbérrel tartozik, írásbeli fizetési felszólítót kap, amelyben figyelmeztetjük: három havi lakbértartozás esetén felmondjuk a szerződését. Ám minden esetben felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a családsegítő központban módja van a lakónak segítséget kérnie, ha megélheti gondokkal küzd. Kaposváron egyébként évente 20-25 kilakoltatásra kerül sor lakbérhátralék miatt.

Marcaliban már egy példaértékű kilakoltatás gondolata is felmerült, de egyelőre bírósági fizetési meghagyással, bérből való letiltással és felszólításokkal próbálják behajtani az elmaradt lakbéreket. Akik vállalják, azok a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központon keresztül az adósságkezelési programba is beléphetnek. Az önkormányzat Gamesz szervezetéhez tartozik a bérlakások kezelése. Bársonyné Varga Anna vezetőhelyettestől megtudtuk: 178  önkormányzati bérlakás van a városban. Augusztus 31–ig 5 millió 595 ezer 753 forint volt a kifizetetlen lakbértartozás.

Siófokon 195 bérlakás van. Az önkormányzat az elmaradt bérleti díjakból 6,3 millió forintnyi tartozást tart nyilván. A legmagasabb egy főre jutó kinnlevőség jelenleg 600 ezer forint. 
A tartozások behajtására az önkormányzatnak két lehetősége van:  jogerős fizetési meghagyás alapján a bérlő fizetéséből vonják le a lakbért. A fecskelakások lakóinak esetében más a helyzet. Nekik az önkormányzattal megkötött lakásszerződés aláírása előtt előtakarékossági számlát kell nyitniuk valamelyik banknál. Ha a fecskék lakbértartozást halmoznak fel, az önkormányzat ezt az előtakarékossági számlát terheli meg, így a bérlők addig nem juthatnak hozzá félretett pénzükhöz, míg a tartozásukat nem rendezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!