Közélet

2007.09.20. 08:09

Ősfamentés cukorsziruppal

Másfél tonna cukrot ajánlott fel a kaposvári Első Magyar Cukormanufaktúra a közel nyolcmillió éves mocsári ciprusfák konzerválásához.

Harsányi Miklós

– Világszenzációról van szó, ezért támogatjuk a leletmentést – közölte Horváth Éva, a kaposvári Első Magyar Cukormanufaktúra cégvezetője. – A múzeum munkatársaival a héten felvesszük a kapcsolatot, s hamarosan eljuttatjuk a cukrot Borsodba.

A bükkábrányi lignitbányában fedezték fel júliusban a mocsári ciprusokat. Tizenhat ősfát találtak; az épek közül néhányat Ipolytarnócán, illetve Miskolcon őriznek. Négyet a Hermann Ottó Múzeumnál tárolnak; szakértők a fák korát 7,2-7,6 millió évre becsülik.

Pusztai Tamás régész azt mondta: elkészült már a leletmentéssel kapcsolatos technológiai leírás.
– Cukros szirupban kívánjuk konzerválni a nálunk őrzött fákat – magyarázta a régész. – Éveken át folyamatosan növelt töménységű oldatban ázik, s a cukor beépül az üregeibe. Így pótoljuk a cellulózt.

Óvatos becslések szerint 44 tonna cukorra lesz szüksége a csapatnak. A matuzsálemi korú fákat hatalmas tartályokban helyezik el, s ebben kering majd a cukros oldat. Pusztai Tamás megemlítette; a restaurálás során polietilén-glikolt is használhatnának. Ám ez az eljárás – fejtette ki – igen bonyolult, ráadásul csaknem négyszer annyiba kerül, mint a cukros módszer.

Ötvenmilliós akció

Pusztai Tamástól megtudtuk: a beavatkozás költsége több mint 50 millió forint lesz. A jövő héten sajtótájékoztatón számolnak be az ősfák megmentésével kapcsolatos tervekről.


– Eredeti ötlet, ráadásul teljesen természetes módszereket alkalmaznak a szakemberek – állapította meg Karl Schultes, az MCM ügyvezetője. – Ezúttal másfél tonna cukrot adunk. Drukkolunk, hogy eredményes legyen a beavatkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!