Közélet

2007.09.24. 20:00

Pénzhiány fojtogatja az életmentőket

Valósággal lebénította a kiürült csapatkassza a kaposvári életmentőket. Ezért azonnali hatállyal lefújták vasárnapi baranyai akciójukat. A Veszprém megyei vonulás költségeit már saját zsebből dobták össze.

Harsányi Miklós

– Először fordult elő, hogy visszautasítottunk egy kérést – közölte hétfőn Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltók és Életmentők Egyesületének (Kötél) parancsnoka. – Mohács környékén eltűnt egy idős asszony; felkutatásához kérték segítségünket a baranyai rendvédelmi szervek. Azt mondtuk nekik: elfogyott a pénzünk, nem mehetünk. Iszonyatos volt kimondani ezeket a szavakat.

A csapatot nem veti fel a pénz. Az idén 300 ezer forintot kaptak a kaposvári önkormányzattól, s közel ennyi támogatást kaptak a vállalkozóktól, nagyobb cégektől. A parancsnok szerint évente 2,5 millió forint szükséges ahhoz, hogy a járművek és az életmentő felszerelés éjjel-nappal bevethető állapotban legyen.
– Ígéretekkel teli a padlás – folytatta a kaposvári parancsnok. – Papíron százezreket nyertünk, ám a pénz nem érkezett meg hozzánk. Gazdálkodásunkat tekintve pengeélen táncol már hónapok óta a csapat, de a totális pénzügyi összeomlás előtt mindig megjött a segítség. A reménytelen várakozás felőrli az idegeinket. A társaság lehangolt, mindenkit dühít a tehetetlenség. Nem a szakmai feladatokkal foglalkozunk, hanem támogatások után kuncsorgunk.

Tíz éves  krossz motorok, másfél évtizedes terepjáró, s negyven éve gyártott tűzoltókocsi áll az életmentők kaposvári garázsában. A néhány jármű összéletkora meghaladja a száz évet. A csapat most már filléres gondokkal birkózik; a hétvégén például elromlott a terepjáró generátora. A Kapos Autó felajánlotta: hitelből megjavítják. A Kötél pedig akkor fizet, ha tud.

Régiós vonulás

Viszonylag sűrűn kapnak riasztást a megyehatáron túlról; Baranyában háromszor jártak, s a múlt héten két Veszprém megyei vonulásuk volt. Bodó László arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idén ötvennél több bevetésen vannak túl, és 16 személy felkutatásában vettek részt.

– Ha nem is vadonatúj mindegyik, de legalább harcra fogható – mutatott a felszerelésre. – Az a cifra helyzet állt elő, hogy gépeink vannak, de csak iszonyatos nehézségek árán tudjuk üzemeltetni. Számunkra az elnyert támogatási pénzek elképesztően lassú kiutalása tett keresztbe. Jelenleg 108 ezer forint áll a rendelkezésünkre. Emiatt jórészt csak helyi feladatokra vállalkozhatunk; s ez egészen addig lesz így, amíg nem jön meg számlánkra a már beígért összeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!