Közélet

2007.09.23. 16:23

Sikert aratott a madárijesztő-kiállítás

Elsőként egy pingvinbe botlunk. A felfújható gumimadár meglehetősen elüt a környezettől, a szennai skanzenben jobbára birkák grasszálnak fel, s alá, ám a falunap tiszteletére ezúttal kerítés mögé kerültek.

Vas András

A műpingvin a lufiárus mellett darvadozik, a gyerekek is csak pillanatokig foglalkoznak vele, hiszen megannyi érdekesebb elfoglaltság várja őket a játszótéren.

A rózsaszín ruhás, ránézésre nagyjából kétéves kislány például már annak is örül, hogy a böhöm kalapácsot a kezébe foghatja. Hát még, amikor ezúttal szülői biztatásra püfölhet vele kedvére. Persze a kétméteres műanyagcsőből kihulló diót esélye sincs eltalálni – ez a feladat még a nála kétszer-háromszor idősebb lurkókat is próbára teszi –, mégis boldogan lengeti szerszámát. Aztán miután kifáradt, agyagozik egy keveset, majd következhet egy erőteljes mosakodás, hogy egyáltalán legyen értelme az arcfestésnek. A fiúkat viszont jobban vonzza a mocsárjárás, a fafaragás vagy a nemezelés, s természetesen a foci. Amíg szintén labdakedvelő szüleik már-már vérre menő derbiket vívnak a skanzen birkák által gondosan karbantartott gyepén, addig a kicsik apró kapukra lődözve élhetik át a gólszerzés örömét.

Aki komolyabban akar lövöldözni, az elvonulhat a hátsó susnyásba, ahol paintball-viadal zajlik: taktika, ügyesség és némi fájdalomtűrő-képesség szükségeltetik a játékhoz, hiszen bár a golyók csak festékkel vannak töltve, néhány napig nemcsak a felsőruházaton hagynak nyomot. A nagy futkosásban, csapkodásban, játékban kifáradt vendégsereg dél körül már a bográcsokat, kondérokat lesi fél szemmel, hiszen elképesztő illatok ülik meg a nádtetős házak környékét. Amíg azonban végleg elkészül az ebéd, felkapaszkodnak a templom melletti kis dombra, ahol különféle madárijesztők lobognak a szélben. Illetve nem mind a hagyományos módon riasztja a madarakat, akad, amely a szárnyasok intelligenciájára próbál hatni. Kör alakú közlekedési tiltótáblában egy piros vonallal áthúzott madár – Baktay Patrícia textilművész zseniális ötlete hatalmas tetszést arat. Legalább akkorát, mint a délutáni kultúrműsorok vagy a motoros bemutató. Ám csúcspontot természetesen az esti szüreti bál jelenti. S akiknek még maradt erejük az egész napos lótás-futás után, hajnalig ropják a táncot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!