Közélet

2007.09.16. 19:38

Somogy vasárnap vásárol

A somogyiak vasárnap vásárolnak, legalábbis ez derült ki vasárnapi felmérésünkből. A kereskedelmi törvény módosítására júliusban a Kereszténydemokrata Néppárt tett javaslatot; azt szerették volna elérni, hogy a hetedik napon maradjanak zárva az üzletek.

SONLINE

– Tudom, hogy az eladók nem örülnek a vasárnapi nyitva tartásnak – mondta a kaposvári Kovács Istvánné. – Otthon várja őket a család, a mosás, a takarítás, valamikor azt is meg kell csinálni.

A csurgói Vargáné Hegedűs Magdolna nem hiányolná, ha nem lenne vasárnap nyitva üzlet a városban. Azt mondta: előfordul, hogy valamiért elszalad, mert éppen akkor fogyott el a zsemlemorzsa, vagy az étolaj, de nem vasárnapra időzíti a bevásárlást.

– Nem szeretem a multikat, előnyben részesítem a kisboltokat. Családcentrikus vagyok és azt vallom, akár dolgozó, akár vásárló, töltse mindenki a családjával a vasárnapot – mondta a fiatalasszony, aki bevallása szerint nem egy shoppingoló típus. A somogycsicsói Varga Lászlóné azért örül a helyi kisbolt hétvégi nyitva tartásának, mert így vasárnap reggel is friss péksüteményekhez jut. A legtöbben egyébként a kisfalvak lakói közül ezt emelték ki. Ahol évtizedeken keresztül nem lehetett naponta kenyérhez jutni, ott nagy fegyvertény, ha friss péksütemény kerül minden nap az asztalra.

Hat éve működtet vegyesboltot Farkas József a nyolcszáz lelkes Ordacsehiben. Folyamatosan nyitva vannak, csak karácsonykor, húsvétkor és a négynapos ünnepekkor zárnak be pár napra.
– Vasárnap csak 11-ig fogadjuk a vevőket, de abban a pár órában nagyobb a forgalom, mint egy sima hétköznapon – mondta a bolt tulajdonosa.

Nyiri Zoltán boglári lakos hétéves kislányával félig rakott bevásárlókocsit tolt az autójához vasárnap Balatonlellén. Ásványvíz, tej, üdítők és napi élelmiszerek kerültek át a csomagtartóba.
– Általában vasárnap megyek vásárolni, mert a hét többi napján dolgozom. Előnyben részesítem a nagyobb üzleteket, ahol szinte mindent megkapunk. Ha nem élelmiszervásárlásról van szó, akkor általában Székesfehérvárra megyünk családostul, mert ott nagyobb a kínálat. Jómagam is kereskedő vagyok, úgy gondolom, az üzletek nyitva tartását a forgalomhoz és a vásárlói igényekhez kell alakítani. Ha az emberek szeretnek vasárnap vásárolni – már pedig most is tele van a parkoló és az üzlet – akkor nyitva kell tartani az egységet.

A balatonlellei Farkas Anita rendszeres vasárnapi vásárlónak vallja magát. – Egyszerű a magyarázat – mondja –, egész héten dolgozom és a párom is. Nincs a családban olyan, aki otthon lenne és ráérne boltba menni. Nyáron, mikor késő estig nyitva voltak az üzletek, akkor bejutottam hétköznap is.

– Általában hétköznap megveszem az apróbb dolgokat – mondja a kezében két tejföllel az üzletből kilépő fonyódi Révész Zoltánné. A tejföl kimaradt. Jó, hogy vasárnap is van lehetőség beszerezni az elfelejtett dolgokat. A nagyobb bevásárlásokat Pesten oldjuk meg, ott bővebb a választék, olcsóbban is lehet vásárolni.

A kaposvári Tesco sajátos helyzetben van, már ami a vasárnapi forgalmát illeti. Az áruháztól ugyanis csupán pár száz méterre kapott helyet a vásár. Oda pedig sokan érkeznek vidékről, s ha már úgyis itt járnak, egyben megejtik a heti vagy havi nagybevásárlást is. Nem csoda hát, ha vasárnap délelőtt egy cseppet sem emlékeztet pihenőnapra a forgalom a bevásárlóközpont bejáratánál. Délután negyed kettőre aztán már némileg megcsappan az autók száma a parkolóban, ám még a vasárnapi ebéd idején is több mint száz gépkocsi várja türelmesen a gazdáját, hogy aztán megtömje a csomagtartóját a mindennapi betevővel. Az áruház 34 pénztárából 14 ebben az amúgy sziesztára való időben is működik, átlagosan két-három vásárló várakozik egy-egy kassza előtt.

A korlátozás nem lehetetlenítené el a kereskedők helyzetét

A CBA üzletlánc annak ellenére nem tartja helyénvalónak a jelenlegi gyakorlatot, hogy mára – elsősorban a nagy bevásárlóközpontok megjelenése következtében – gyökeresen megváltoztak a vásárlási szokások. – A CBA vezetőinek és a hálózatban dolgozó mintegy 30 ezer munkatársnak a véleménye szerint a korlátozás bevezetése egyáltalán nem lehetetlenítené el az élelmiszer kereskedelem helyzetét, miközben a munkavállalók és a vásárlók számára jelentős előnyöket hordozna – véli Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgató. – Jelenleg Magyarországon mintegy 100 ezer főre becsülik a kereskedelemben vasárnap dolgozó munkavállalók számát. A jelenlegi gyakorlat feleslegesen húzza szét egész hétre a bevásárlást. Az amúgy is szűkös szabadidő szétforgácsolása többet árt, mint használ.


Kovácsék is a vásár után tértek be egy kisebb bevásárlásra. Azt mondják, így megspórolnak egy utat Kaposvár másik végéből, a gyerekeknek meg úgyis kellett néhány őszi ruha. – Őszintén szólva én már nagyon megszoktam, hogy nem okoz gondot, ha valamit elfelejtek megvenni pénteken – mondja Kovács Gézáné. – Csak leszalad az ember az éjjel-nappaliba. Szóval nekünk kényelmes, hogy bármikor mehetünk boltba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!