Közélet

2007.09.03. 08:20

Visszaköltöznek a villába

Egy év száműzetés után visszatér a fonyódi zenei oktatás a Bartók Béla utcai villába.

Márton László

A három éve művészeti iskolaként működő intézményben a fafúvós, rézfúvós, zongora, cselló és gitár tanszak mellett társastáncot is oktatnak. A múlt héten javában zajlott még a külső vakolás, a szakemberek gurtnikkal vitték a zongorát a második emeleti hangversenyterembe. Egy hónapja lázasan készülődnek, pakolnak az iskola dolgozói, hogy szeptember elejére minden a helyére kerüljön.

Nehéz év áll az intézmény mögött. Kettőezerhat augusztusában az akkori képviselő-testület takarékossági döntése értelmében a zeneiskolát átköltöztették az általános iskola egy részébe, illetve annak melléképületébe. A tanév végeztével lemondott az igazgató, a helyettese pedig a nyugdíjazását kérte.

Kettőezerhét februárjában egy oktatási-szakmai ellenőrzés már oktatásra alkalmatlannak minősítette a körülményeket az általános iskolában, de sikerült végigvinni a tanévet.

– A méltatlan körülmények ellenére jó szakmai eredménnyel zárta a zeneiskola a tanévet. Ez nemcsak a tanároknak és a diákoknak, hanem a szülőknek is nagymértékben köszönhető – mondta Kissné Poprádi Enikő, akit a napokban neveztek ki a zeneiskola új igazgatójává.

Előre láthatóan tíz tanárral és 150–160 gyerekkel kezdi meg a tanévet az intézmény. Kérdéses még, hogy az eddigi tagozatok – Látrányban, Andocson, Karádon – maradnak-e az intézménynél, vagy Balatonlelléhez csatlakoznak.

Márciusig ugyan benyújtották az előminősítési kérelmet, de akkor az alkalmatlan hely miatt elutasították.
– Már a költözködés közben is a szeptembertől decemberig tartó minősítési eljárásra készülnek – tette hozzá az igazgatónő–, amelytől akár az intézmény talpon maradása is függhet, mivel az eredményessége alapján kap a későbbiekben normatív támogatást a zenei oktatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!