Közélet

2007.09.13. 19:56

Zsákutcában a kilábalásról

A szürke- és feketegazdaság annyi pénzt csal el évente, amennyi az önkormányzatok állami támogatása.

Czene Attila

Zsákutca végén van az üdülő Balatonszemesen, s ráadásul jobbra kell fordulni, ahol csütörtökön a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) két napos tanácskozása kezdődött...

A négyszáz résztvevő között feltűnően kevés volt a nő (Lamperth Mónika a tüdőgyulladása miatt hiányzott). Tóth József elnök, Angyalföld polgármestere – aki ismerős a településen, hiszen az egykori KISZ-tábor egyik villájában nyaral rendszeresen a családjával, s időnként elzarándokol a hegyre bort kóstolni –, azt mondta: az őszi feladatokat beszélik meg, illetve a települések polgármesterei, képviselői jól hasznosítható módszereket adnak át egymásnak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök annak ellenére szakított időt jócskán e fórumra, hogy az SZDSZ-szel ha nem is sorsdöntő, de nagyon fontos egyeztetésre került sor a fővárosban az egészségügy finanszírozásában résztvevő többiztosítós modellről.

A terembe nem fértek el a kíváncsiak, egy részük kihangosítón követhette Gyurcsány Ferenc előadását. (Később, amikor kérdéseiket tehettek föl a résztvevők, ritkult a tér, mert az újságírókat a kerítéseken kívül tessékelték udvariasan.) De megtudhattuk: jövőre néhány százalékkal több, 1616 milliárd forint állami támogatást kapnak az önkormányzatok. Ennyi pénzzel csökkenti az ország bevételeit a szürke- és feketegazdaság, aminek kifehérítéséért egyre többet tesznek.

Az első tapsot akkor hallhattuk, amikor Gyurcsány Ferenc arról beszélt: nem ahhoz kell bátorság, hogy valaki kivonuljon a parlamentből, legyen ő akár közjogi méltóság – s itt Sólyom László köztársasági elnökre gondolt –, hanem hogy érveljen. Szerinte a baloldal három pillére a szociális kohézió (aminek éltető ereje a szolidaritás), a gazdasági versenyképesség (amit úgy kell megvalósítani, hogy a globalizáció mellett mind többeknek jusson munkahely), és a jóléti rendszerek modernné tétele (benne az egészségüggyel).

– Nyugodt őszre számítok – árulta el, s hozzátette: a kisebb településeken, ahol az emberek ismerik egymást, tudják, ki honnan jött és merre tart, nincsenek balhék. A hangoskodás, a brutalitás egyes nagyvárosokra igaz. – De már nem álmodnak kormánybuktatásról azok sem, akik korábban ezt tették – fűzte hozzá. – Bár viták vannak, nincs koalíciós válság; ha mindenben egy véleményen lenne az MSZP és az SZDSZ, akkor egy párt lennénk. – Magyarországnak az az érdeke – hangsúlyozta –, hogy lépjen legalább egyet a másik felé mindenki.
A kormány nem feledkezik meg a legrosszabb helyzetben lévő településekről – ígérte. Csak a fele önerőt kell biztosítaniuk több pályázathoz is mint a jobb sorsúaknak, s tizenöt milliárd forintra növelik a keretet, amiből ehhez támogatást kérhetnek. Ez Somogynak sokat segíthet.

Bombakereső kiskutyával is ellenőriztek, de kókuszkockával vigasztaltak

A tanácskozás résztvevőinek 6-8 ezer forintot kellett fizetniük (attól függően, hogy a településen, ahonnan érkeztek háromezernél több vagy kevesebb lakos él). Ennek fejében teljes ellátást kaptak; az ebéd például, amit ottjártunkkor szolgáltak föl, palócleves, Bagolyvár-tál hasábburgonyával és kókuszkocka volt. Akadt, aki keresztrejtvényt fejtett a napsütésben, míg a miniszterelnököt várta. Az idén a megszokottnál több volt az ifjú; a fiatal baloldal képviselői ugyanis most először vettek részt a rendezvényen. Somogy megyéből is számos ismerős arcot láttunk; a legmagasabb sarzsival Sárdi Árpád, a megyei közgyűlés alelnöke rendelkezett. Nagyon sokan voltak kíváncsiak Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter előadására (Veres János pénzügyminiszter a korábban kinyomtatott nagy plakátokon még szerepelt előadóként, de a délután osztogatott szórólapról már hiányzott a neve). Feltűnt egyébként az udvarias, ugyanakkor szigorú ellenőrzés; mindenkitől igazolványt kértek, az autók alját tükörrel vizsgálták át, s bombakereső kiskutyát is bevetettek. De Balatonszemes nyugodtan élte a vénasszonyok nyarát, úgy tudjuk, semmilyen atrocitás nem történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!