Közélet

2007.10.16. 19:22

Citrom és csekk a gyorshajtóknak

Háromszázezer forintos bírság helyett kedden még egy szem citrommal és némi büntetéssel úszták meg a gyorshajtók a kaposvári közlekedésbiztonsági razziát.

Harsányi Miklós

Bulikirály, egyetemet végzett több gyermekes családanya, hetven körüli nyugdíjas – szakértők szerint a gyorshajtók táborát igencsak eltérő korú és végzettségű körű sofőrök alkotják.

– Háború van az utakon, a rendőrök most zárják a frontot – kommentálta az ellenőrzés tényét egy középkorú férfi. – A lézeres csapattal szemben nincs esélyünk.

Eltalálta. Orbán Zoltán zászlós azt mondta: a készülék már 1400 méter távolságban érzékeli a forgalmat.
– Halálpontos a berendezés – jegyezte meg egy kaposvári férfi. – Lakott területen belül 64-el hajtottam. Úgy tudtam, hogy hetvennel lehet menni a bevezető úton. Hát, hatalmasat tévedtem. Erről már sajnos a rendőrök világosítottak fel. Az urak egy 5000 forintról szóló csekket nyújtottak át, az ajándékcsomagot pedig egy szem citrommal toldották meg.

A sofőr savanyú képet vágott. Budavári Adrienn, a kaposvári Zrínyi iskola negyedik osztályos kisdiákja adta át a gyümölcsöt. A leány több diáktársával együtt vett részt az Alma-Citrom Akcióban, amelyet a kaposvári baleset-megelőzési bizottság és a Generáli Providencia Biztosító együtt szervezett meg. Nagy Zsolt főhadnagy, a kaposvári rendőrkapitányság munkatársa közölte: a gyorshajtókat rá akarják döbbenteni a száguldás veszélyeire.

– Szembesütött a nap, a kórházba rohanok a haldokló nagymamához netán a gyerekkori barátom temetésére sietek – általában ilyen és ehhez hasonló szöveggel rukkolnak elő a gyorshajtók. Nemrég egy kaposvári fiatalember heves hascsikarásra hivatkozva akarta megúszni a büntetést. Nem jött össze – tízezer forintra bírságolták meg.

Leintették a mercis férfit

A száguldók közül kedden kettőt feljelentettek, négyet helyszínbírságra büntettek, öt pedig figyelmeztetésben részesült – tájékoztatott Nagy Zsolt. Egy Mercedes vezetője 84 kilométeres sebességgel döngetett a lézeres készülék előtt, egy fordos hölgyet a 78-as tempó miatt jelentettek fel.


– Zsong az ember feje, amikor az úton körbe néz – magyarázta az „alma-tábor” tagja, Tavali László kaposvári nyugdíjas. – Engem cseppet sem zavar a vizsgálat. A forgalomból legalább kidobálják a notórius száguldókat. Lehet, hogy hamarosan sokan háborognak majd a növekvő tarfia miatt. Ha bevezetik a 300 ezer forintos bírságot, jó páran majd meggondolják, hogy kell-e a városban 200-al döngetni.

Sümegi Lajos zalaegerszegi kereskedelmi menedzser amondó: időben el kell indulni, s érdemes az útvonalat megtervezni. Így a sofőr nem kényszerül a száguldásra. A két órás akció során 26 járművezetőt állítottak le; tizenöten almával, tizenegyen pedig egy citrommal folytatták tovább az útjukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!