Közélet

2007.10.30. 19:04

Sűrű napok az elmélyülés előtt

Az elmélyülés és az emlékezés ünnepe előtt a szokásosnál is mozgalmasabban telnek a napok megyeszerte a sírkertek környékén. A mogorva időjárás miatt néhány napra sűrűsödtek a teendők.

Balassa Tamás

A közutakon is erősen érezhető a forgalom ilyenkor megszokott növekedése Somogyban. A nagyobb temetők környékére azonban ez fokozottan igaz: kedden sokhelyütt már parkolóhelyet sem lehetett találni. Fokozott figyelemre intenek a szakemberek Mindenszentek és Halottak napja ünnepére készülve.

Puskás Béla, a Somogy Megyei Temetkezési Kft. igazgatója szerint a szombati munkanap miatt sokan vasárnapra tették a temetőgondozási feladatokat, az eső azonban közbeszólt. Így a hétköznapokra került a legnagyobb forgalom. Ma csendes esőre, csütörtökön száraz időre számít a kaposvári Keleti-temető virágárusa, akinek a bevételét jócskán meghatározza az időjárás. A meteorológia egyébként megerősíti őt.

Tumultus a kaposvári Keleti temető előtt. A mozgáskorlátozottakat természetesen most is beengedik autóval, de udvariasak a láthatóan nehezen mozgó időseket szállítókkal is. Két rendőr figyel a rendre, beljebb a polgárőrség tagjai portyáznak, amúgy tizenkét órában naponta.

– Csend és béke van – törli a hidegben meggypirosra vált orrát a fiatal polgárőr. – Csak maradjon is – teszi hozzá rutinosabb társa. Való igaz, a virágtolvajok mély együttérzéssel Mindenszentekkor aratnak.

A szűkmarkú nyugdíjkassza élére rakott forintjaiból vásárolt néhány plasztikkoszorút a kaposmérői Balogh Lajos és felesége. Kétszázhetvenet adtak darabjáért. Szeretteik sírjára kerül mindahány, s nem marad el a spárga sem.
– Így nehezebben viszik el, hogy száradna le a kezük – berzenkedik a férfi, és akkurátusan odakötözi a lebetonozott vázákhoz a műanyag virágokat.
– Csak nehogy a vázával vigyék el! – fűzi a szót csendesen Balogh Lajosné, megemlítve: láttak már virágtolvajt, de nem vállalták a felelősségrevonás kockázatát.

Megerősítem őket: a mai világban valóban merészség volna, ha az említett suhancokon számon kérnék tettüket. Ezt bízzuk nálunk magasabb szintű erőkre, egyezünk ki a megoldásban.

Odébb temetőszerte több sírköves-brigád tüsténkedik: Kaposváron tizenhárom vállalkozás van, és az éves szakmunkájuk dandárja ezen időszakra esik. Egyik csapat egy gránit-síremléken dolgozik előrehaladottan.
– Szerdán még belehúzunk, aztán vége a jó kéthónapos dömpingnek – mondja egy fiatalember, s közben meg nem áll serpenyőjében az ügyesen forgatott kőműveskanál.

Aprónépek segédkeznek a Gombás-család síremléke körül. A négyéves Áron és a hat és fél éves Zita hatalmasat markol a dércsípte levél-paplanba, és ügyesen hordja a platánfák lombját az út menti kupacba. Rendezett a sír, s rá piacon vett krizantém kerül.

Praktikus tanácsok

A temetkezési szakember szerint elsején és másodikán lesz a legnagyobb tömeg a sírkertekben. Miután azonban hosszú hétvége lesz, a hét utolsó napjai is alkalmat adnak az emlékezésre. A kaposvári Keleti temetőnél a Pécsi utcai – csak ilyenkor nyitott – kapu igénybevétele ajánlott, itt parkolóhely is van. A Nyugati temetőnél pedig kisebb kapuk ajánlottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!