Közélet

2007.11.27. 18:02

Fő a változatosság: rumova puncove

Tokaji boros, túrós, almás-fahéjas; elbűvölő ízek a pazar szaloncukor felhozatalból. A kaposvári édességből még Új-Zélandon is csemegéznek.

Harsányi Miklós

– Rumova puncove – olvasgatja a szlovák feliratot egy vásárló. Megforgatja az elegáns dobozt, aztán meglátja a magyar feliratot: rumpuncsos szaloncukor. – Fő a változatosság – mormogja maga elé, és az elegáns papírdobozba csomagolt édesség a bevásárló kosár mélyén landol.

Négy százalékkal több szaloncukrot vásároltak hazánkban tavaly télen, mint két évvel azelőtt, derült ki a GFK Hungária felméréséből. Az ehető karácsonyfa-díszből csaknem nyolc százalékkal többet fogyasztottunk. A kereslet főként az úgynevezett sajátmárkás szaloncukrok felé irányult. Tavaly a márkás szaloncukor kilója átlag 1078 forint volt, az olcsóbb 668 forintba került.

– Még elég sok a gyatra szaloncukor – magyarázta Kanyar János bőszénfai cukrász. – A vásárló könnyen pórul járhat; az olcsó termék nem feltétlenül gazdaságos. A minőségi édességet viszont egy szűk réteg engedheti meg magának.

A minőségre a hatóság is figyel – a januárig elhúzódó csillagszóró hadművelet részben a szaloncukor felhozatallal foglalkozik. A csoki állagától a csomagolópapírig alapos vizsgálatnak vetik alá az édességeket. Lövey László, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság igazgatója kedden azt mondta: eddig egy szem hibás terméket sem találtak a somogyi boltokban.

– Nálunk szigorú a szűrő; darabonként vizsgáljuk át az összes szaloncukrot – számolt be Molnár Márta kaposvári cukrászmester. Klasszikus és modern – a cukrászdában mindkét ízlésvilág képviselőire gondoltak, amikor összeállították az idei kollekciót. Csokis, fahéjas, diós, karamellás, gesztenyés és pisztáciás; a vanília illatú műhelyben nagyüzem van. Nyakukon van a karácsony, hetek óta 13 fajta szaloncukrot mintáznak.

Tölcsérbe öntik

– Először a fondant kell felmelegíteni – avat a szakmai titokba Molnár Márta. Ezt az előírt hőfokra melegítik fel, majd egy tölcsérbe öntik, később mintába adagolják. Következő lépésként csokiba mártják a szaloncukrot, s végül csomagolják. A decemberi rendeléseket sokan már leadták.


– Egyes vásárlók karácsonyi meglepetésként is ezt adják – folytatta. – A jól megszokott hazai ízekkel kedveskednek a külföldön élő rokonnak, barátnak. Egy vevőnk nemrég az Új-Zélandon élő lányának rendelt egy doboznyi szaloncukrot, más az Egyesült Államokba, Kanadába vagy Németországba adott fel küldeményt. Nem ritkán maga a postaköltség többe kerül, mint az édesség. Mégis azt mondják: mindennél többet ér, ha örömet szereznek a másiknak. Még ha ez csak parányi is.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!