Közélet

2007.11.27. 08:26

Sztrájk: kiiktatták a hajnali járatokat

Sztrájkoltak a somogyi buszsofőrök; a menetrendszerű járatok reggel hétig nem közlekedtek.

Harsányi Miklós

Kiiktatták a kedd hajnali buszjáratokat Somogyban – az egész megyében sztrájkoltak a sofőrök. A Kapos Volán Zrt. 609, míg a Kaposvári Tömegközlekedési (KT) Zrt. 172 járata maradt ki.

– Negyven égszínkék busz, a sor végén a kijáratot eltorlaszoló csuklós Ikarus – ez a látvány fogadta a KT Zrt.-nél ballagókat. Hajnalban hermetikusan lezárták a helyi autóbusz-pályaudvart. Őrség ügyelt az általános rendre; a négytagú csoport azonban nyugodt műszakot zárt.

– A típusfüggőségről szóló nyugdíjrendelet általános megütközést keltett – mondta Bedegi József, a KT. Zrt. szakszervezeti titkára. – Ez az előírás lebecsüli és megalázza a szakmát.
Sztrájk – feszítették ki a zrt. főhadiszállásának bejáratára a feliratot. Ilyet a vállalat történetében először olvashattak az utasok; a megmozdulás száz százalékos támogatással zajlott. Herke Gábor gépkocsivezető úgy látja: minden korosztály egyetért a követeléssel. A szakma egységesen mondott ítéletet a korkedvezményes nyugdíj vitatott pontjáról. Kollégája, a 25 éves Bor Ferenc azt mondta: akinek egy csepp sütnivalója van, elítéli a rendelkezést.

– A vezetéstől gyorsan elkopik az ember – vette át a szót Horváth László. – A városi vezetés pedig szerintem sokkal jobban megterheli az idegrendszert, mint a normál munka. Háromméterenként elénk léphetnek, lefékezhet az előttünk haladó gépkocsi – óriási a leterheltség és sok a munka.

Új lökést ad a küzdelemnek, hogy Kaposvár is bekapcsolódott a sztrájkba – vetette oda egy fiatalember szomszédjának, aki a könyvben mélyedt el. A november végi Kresz-vizsgára készült az illető; amíg a többiek beszélgettek, addig ő a busz-sávváltás szabályait ismételte át.

A szomszédvárban is megszűnt az élet – legalábbis három órán át feltűnően csendes volt a Kapos Volán pályaudvara.
– Hétfőn égtek a telefonvonalak, talán 600 hívást is kaptunk, hallottuk Barnaki Györgytől, a forgalmi irodában. – Ma hajnalban néhányan tárcsáztak fel a céget. Az utasok megértők a csapattal szemben.

Valamennyi menetrendszerű busz állt; csupán a volán nyolc szerződéses járata indult el. Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet titkára azt mondta: ezúttal nőtt, immár a dolgozók 96 százaléka helyeselte a sztrájkot.
– Macska-egér játékot folytatnak velünk – írta le a kialakult helyzetet a zrt. egy alkalmazottja. – Tőlünk azt várják, hogy két lábon álljunk a földön, s ne kérjünk lehetetlen dolgot. A politikusok azt hiszik, hogy a sofőrök türelme végtelen. A kormányzat azonban elszámolta magát; elpattant a húr. Nem tudom, mi lesz, ha Gaskóék tényleg bevezetik a határozatlan idejű sztrájkot.

Csorgott az ember hátán az izzadság – a túlfűtött váróteremben mégis csak néhány utas unatkozott. Néhányan a közeli kocsmákba menekültek át; egy sör vagy stampó pálinka és néhány cimbora társaságában jobban érezték magukat, mint a csupaüveg épületben. A sofőrök persze végig ott rostokoltak a körletben.

– Komoly jelzés, hogy ennyien tiltakoznak – osztotta meg véleményét Balogh Miklós. Egy másik buszos, Harsányi István csendesen jegyezte meg; ritkán utazhattak buszon, akik annak idején a sofőr-társadalom sorsáról döntött. – Azért, mert valaki fényesebb, fiatalabb buszon ül, annak egyáltalán nem nyugisabb az élete – folytatta egy kollégája. – Eddig elvittük a balhét, most azonban behúztuk a féket. Lehet, hogy mégiscsak kiokoskodják a számunkra méltányos változást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!