Közélet

2007.12.09. 08:05

A Tömlöc rejtette a római szarkofágot

A római korra utaló emlékparkot alakítottak ki összefogással Ságváron a református templom melletti területen. Itt helyeztek el egy kőszarkofágot is.

Krutek József

Ságvár római múltja

A kutatások szerint itt volt Tricciana, amely nagybirtok központ lehetett, majd az első századtól kisebb római település. A Pécsről Győrbe vezető hadi út egyik központja. A Sió római kori kiásására ide telepítettek egyik középpontja. A késő római időben pedig katonai szempontból nőtt meg a jelentősége. Az ellenséggel szemben erőddé (castrum) alakították. Maradványai a református templom előtti romkertben láthatók. Az erőd falai között feltehetőleg több római császár is megfordult. Ennek bizonyítéka a leletek sokasága, a maradványok. A Tömlöc-hegyen található római temető is e korra utal.

Kecskés Gábortól, a település polgármesterétől megtudtuk: létrehozásával emléket állítottak a római kornak. Hozzátette: a romkertben alakították ki a parkot, ahol valamikor várrész volt.
– A Ságvárért Egyesület kezdeményezésére és támogatásával közösen hoztuk létra a parkot – magyarázta  Kecskés Gábor polgármester. – A szarkofágon kívül útbaigazító táblát is elhelyeztünk. Fényképeken jelezzük, hol lehet a faluban fellelni római korra utaló maradványokat. Ilyen a Tömlöc-hegy is, ahol annak mélyéből 1901-ben előkerült a kőből faragott szarkofág...

Az emlékpark kialakításához kétmillió forintot biztosított az önkormányzat, műszaki brigádja pedig a lakossággal együtt több millió forint értékű társadalmi munkát végzett. Kövekkel rakták le az emlékparkot mintegy nyolcvan négyzetméternyi területen, de fák és bokrok is díszítik.
Tegez Ferenc református lelkipásztor azt mondta: régóta nézegették már a mozdulatlanul fekvő szarkofágot, amelyet az utcában lakó Kovács Ferenc bocsátott a rendelkezésre. Hozzátette: Ságváron sokak gondolata volt, hogy méltó helyet érdemelne a község múltja...

– A vágyakat tett követte – mondta avatóbeszédében Tegez Ferenc lelkész. – A Ságvárért Egyesület kezdeményezésére elkészültek a tervek, melynek során nem egyszerű gyepes park létesült, hanem igényes tér. Ide büszkén hozhatunk idegent is. A sok és lelkiismeretes munka elvégzése után, az egyesület tagjai egy vasárnapon díszbe öltöztették az emlékparkot: virágokat, és tujákat ültettek, Így most már a református templom mellett is van hol padra leülni és elmerengeni a régi idők meséin...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!