Közélet

2007.12.23. 08:43

Az éj talán még a nyomort is eltakarja

Egy betonfal jótékonyan takarja a romhalmazt. Bontásra váró sorházak. Az ablakok, ajtók helyén lyukak. Kiszedték, ellopták, eladták vagy lebontották, ma már senki sem tudja. Jég és hó. A szemetet nem tudja elaktakarni a téli csapadék. Műanyag flakonokat görget, különböző papírokat, mocskot cibál a szél. Küzd a jéggel.

F. Szarka Ágnes

Lelakatolt sufnik. Udvari budinak nézné az ember, de kiderül: tárolók. Az itt élők értékeit rejtik. Mert itt emberek, családok élnek. A nyomor felett egy hajszállal, hiszen nekik van fedél a fejük felett.
A lakásban a dupla ablakokban csak belül van üveg. Az ablakok között macska kuporog. A függönyt koszlott pléd helyettesíti. A lakásban is macskák.

– Nem az enyémek – mondja egy másik Erzsi. – Én csak etetem őket. Ilyenkor bejönnek, de éjszakára kirakom a társaságot. A Gyöngyinek több macskája van. Nekem csak négy – hadarja, miután nagy nehezen megértette, mit kérdeztünk tőle. – A lakást azt a Laci festette egyszer ki, de már többet nem kell, mert hamarosan „leboncsák”.
Nagy László a párja. A napokban engedték ki a kórházból. Levették az egyik lábát. Az alig hatvanéves férfi valamikor a húskombinátnál, majd a temetkezési vállalatnál dolgozott. Ötvenezer forintból élnek.
– Együtt vagyunk az Erzsivel. A lányunk 16 éves, Mesztegnyőn kollégiumban van. Nem engedik haza még karácsonyra sem.

– „Tuggya”, másfajta emberek élnek ott – szól közbe Erzsi, de el is hallgat, mert valami, talán egy belső hang leköti a figyelmét.
– Nem tudok közlekedni. Van ez a tolókocsi, de a jég miatt nem tudok kimenni. Talán Erzsi kap lakást, de nem tudjuk, hogy hol. Itt nincs semmi. Villannyal fűtünk. Kétezer forint havonta, meg hatszáz a lakbér. Azt levonják az Erzsitől.
– Nem én fizetem, hanem a pártfogóm. Oda megy a pénzem, nekem kell érte elmennem. Egyébként nem foglalkozik velem. A nővérem intézte el, tudja, az a bolond.
Közben látogató érkezik Lászlóhoz, egy utcabeli.
– Tudja, jövök a boltba, olyankor benézek ide is – mondta. – Jó barátok vagyunk mi.
Esteledik. A sötét a kosz mellett talán a nyomort is eltakarja. Meg a falat, ha valaki nem néz mögé.

Fenyőfája azért lesz a családnak, műanyagból

Lakás: nincs húsz négyzetméter. Szoba, konyha. Öt ember otthona. A szobába nem is fér más, mint egy emeletes, egy dupla és egy rácsos ágy. Meg egy asztal, egy szekrény, egy tévé. Rend van és tisztaság. Orsós Erzsébeték birodalma.

– Fával fűtünk, fürdőszoba nincs, úgy melegítem a vizet, mert minden este van fürdés. A nagyobbak iskolások, Tomival, a picivel vagyok itthon gyesen. Ez önkormányzati lakás. Azt mondták, januárban lebontják. Akkor kapunk lakást. Ha valakit kilakoltatnak, akkor azt a lakást megkapjuk. Több mint öt éve élek itt. Először a másik oldalon laktunk, de azt lebontották. Várják már a gyerekek a karácsonyt. Kicsit szegényes lesz, de megtartjuk. Ide az asztalra elfér a fenyőfa. Műfenyő lesz.

– Fával fűtünk, fürdőszoba nincs, úgy melegítem a vizet, mert minden este van fürdés. A nagyobbak iskolások, Tomival, a picivel vagyok itthon gyesen. Ez önkormányzati lakás. Azt mondták, januárban lebontják. Akkor kapunk lakást. Ha valakit kilakoltatnak, akkor azt a lakást megkapjuk. Több mint öt éve élek itt. Először a másik oldalon laktunk, de azt lebontották. Várják már a gyerekek a karácsonyt. Kicsit szegényes lesz, de megtartjuk. Ide az asztalra elfér a fenyőfa. Műfenyő lesz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!