Közélet

2007.12.08. 08:28

Döntésképtelenség miatt három falut sodortak bajba

Döntésképtelenségével a hedrehelyi képviselő testület lehetetlen helyzetbe sodorta saját faluját, és a szomszédos Ladot is.

Nagy László

A képviselők korábban arról határoztak, hogy Hedrehely elszakad a kadarkúti körjegyzőségtől, s 2008 január elsejétől Ladhoz csatlakozik. A szerződéskötés előtt azonban a testület egy része visszatáncolt, emiatt Laddal nem tudták megkötni a megállapodást. A kadarkúti körjegyzőséggel kötött szerződésük ugyanakkor december utolsó napjával érvényét veszíti. – A hat tagú testületben hárman kitartottak a korábbi álláspontjuk mellett, hárman pedig a váltás ellen szavaztak – mondta Farkas László hedrehelyi polgármester. – Patthelyzet, s ha ez így marad, komoly bajban leszünk január elsejével. Nem lesz szakemberünk, aki a béreket, segélyeket számfejtse.

Hedrehely első embere azt mondja: számára nem kérdés, hogy váltaniuk kell. – 2007-ben tízmillió forintot fizettünk Kadarkútnak a körjegyzőség fenntartására, és egyáltalán nem voltunk megelégedve a szolgáltatással. Ladhoz átigazolva több mint ötmillió forintot takaríthatunk meg jövőre, ami létkérdés ennek a falunak – mondta. – Az emberek is jól járnak a váltással, hiszen az eddigi egy helyett minimum két alkalommal lenne a faluban ügyfélfogadás, és végre a jegyzőt is rendszeresen látnánk.

Kivel és hogyan?

Hedrehelyen korábban aláírásgyűjtés is indult a ladi partnerség ellen, azonban az félbeszakadt. Ugyanakkor a szomszédos Hencsén is komolyan fontolgatták, hogy Laddal alkotnak körjegyzőséget. Bár a hencsei falugyűlésen az emberek többsége rokonszenvezett az elképzeléssel, a képviselő testület ott mégis elvetette ezt a lehetőséget

Személyes okok vezettek a döntésképtelenséghez Hedrehelyen. Néhány képviselő azért gondolta meg magát, mert nem akarja, hogy veszélybe kerüljön a Kadarkúton dolgozók egzisztenciája.
– Hedrehelyen rémhírek terjednek a körjegyzőségváltásról. Pedig szó sincs arról, hogy ezután bárkinek is a ladi orvoshoz, vagy a barcsi építési hatósághoz kellene utaznia. Kizárólag a közigazgatási feladatok ellátásáról szól ez az együttműködés – hangsúlyozta Pirosné Tamás Krisztina ladi polgármester.

– Azért döntöttünk a körjegyzőség kialakításáról, mert az mindannyiunk számára előnyös. Lad négymillió forintot, Patosfa pedig közel kétmilliót takarít meg a közös működtetéssel. A bizonytalankodással azonban nehéz helyzetbe sodortak bennünket is. Első lépésként vissza kell fizetnünk a már megigényelt normatívát – kétmillió forintot – és a kamatait. A körjegyzőséget alkotó három település összesen hatmillió forinttól esik el. Ha időben szólnak, más partnert keresünk magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!