Közélet

2007.12.14. 08:09

Fényes szilvesztert ígérnek a bombagyárosok

Rakéták, római gyertyák, fényeffektek – pompázatos kínálattal rukkolnak elő a kereskedők. Szilveszter előtt három héttel kilencen kértek kis tüzijáték-árusító engedélyt Somogyban.

Harsányi Miklós

Nincs ok az aggodalomra – az idén is lenyűgöző mennyiségben dobják piacra a durranó-robbanó felszerelést. A házibuli-felelősöknek fényes sikert ígérnek az árusok.
– A kereskedők december 28-tól 31-ig megfelelő engedélyek birtokában kis tüzijátékot árulhatnak – közölte Klemm Róbert alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság osztályvezetője. – Petárdát nem, csupán a jogszabályban felsorolt terméket forgalmazhatják.
Antalicz-Gergelics Natáliától, az igazgatóság szóvivőjétől tudjuk: keddig Kaposváron, Siófokon, Barcson, Balatonlellén és Nagyatádon kértek árusítási engedélyt.

Visszaveszik a rakétát

– A megvásárolt holmit december 31-én 18 órától január elsején hajnalig hatig lehet használni – tájékoztatott Klemm Róbert osztályvezető. Az alezredes aláhúzta: a jogszabály részletesen kitér a fel nem robbantott anyagokra is. Eszerint ezt január 6-ig kell visszajuttatni az árusokhoz, akik kötelesek átvenni a terméket.

– Már lázban égnek az ifjak – számolt be egy tüzijátékban érdekelt vállalkozás munkatársa. – A szilveszteri buli kötelező kelléke a "magán-robbanószer", aki csak teheti, jó előre feltankol.
Légrádi József, az egyik kaposvári forgalmazó cég ügyvezetője azt mondta: római gyertyát, bombetta-telepet, rakétákat is lehet kapni. A hat fényeffektű bombakészlethez vetőcsövet is mellékelt a gyártó.

– Szemsérülés, ujjat csonkoló, kézben felrobbant petárda – néhány súlyos eset az utóbbi évek baleseti-krónikájából. A hatóság munkatársai jelezték: résen lesznek. Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden jelezte: fokozott ellenőrzés várható az év  utolsó napjaiban.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!