Közélet

2007.12.21. 08:15

Gyorsabb a magyar gólya

Európa fejlettebb országaiban minden tizedik baba születik idő előtt. Nálunk ez az arány rosszabb. A koraszülés már népbetegségnek számít hazánkban.

F. Szarka Ágnes

Magyarországon a születő gyerekek nyolc százaléka, azaz évente nyolcezer kisbaba jön a világra idő előtt. A hazai arány kétszerese az uniós átlagnak, és évek óta nem csökken. A szakemberek szerint már az is nagy eredmény lenne, ha egy-két százalékponttal sikerülne mérsékelni. Egy tíz héttel korábban született csecsemő kezelése akár több millió forintba is kerülhet. Az országban, tíz centrumban nyújtanak különleges ellátást koraszülések esetén. Évente több százezer gyermek jön a világra idő előtt.

A koraszülések száma a világ minden táján emelkedik, ami magával hozza a szülés körüli magzati halálozás és a későbbi „elveszített életévek” növekedését. A szülészet „népbetegségei” között az első helyet a koraszülések és a kis  súlyú újszülöttek csoportja foglalja el, mind a gyakoriság, mind a következmények súlyossága tekintetében. Magyarországon a kis súlyú újszülöttek aránya az elmúlt ötven évben jelentősen meghaladta az európai átlagot és a környező országok többségének értékeit is.

– A megyénkben világra jött  koraszülöttek aránya megegyezik az országos átlaggal – mondta Prievara Tibor Ferenc,  a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. – Ez az arány évek óta szinte változatlan. Mintegy nyolcvan-kilencven baba jön idő előtt a világra. Több tényező befolyásolja, köztük az életmód, a rossz szokások, a szociális problémák. Egyáltalán ahogy élünk. A megyei kórházban eleve több a koraszülött babák száma, mert ide összpontosulnak a problémás esetek.


1998-tól koraszülöttnek számít a huszonnegyedik terhességi hét betöltése után, ötszáz  gramm körüli súllyal született és harminckét centiméter alatti kisbaba, vagy ha a 24. hét előtt, életképesen jön a világra. (1998 előtt a 24–28. hét közötti szülések vetélésnek számítottak.) A megyei kórházból ezeket a babákat Pécsre, a regionális intenzív centrumba szállítják.

Kevesebb az újszülött

A Kaposi Mór Oktató Kórházban az idén eddig több mint 1060 baba jött a világra. Mintegy százzal kevesebb, mint az előző évben. Nem valószínű, hogy lesz annyi újszülött, mint tavaly. Az időben született picik között több mint nyolcvanan érkeztek korábban.

- A pécsi centrumban rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyek segítségével ezek a gyermekek életben tarthatóak – mondta Prievara Tibor Ferenc. – A kezelés rendkívül drága, több millió forintba kerül. A huszonhatodik hét után, hatszáz grammal születő gyermekeknek már jók az életben maradási esélyei, annak ellenére, hogy a már teljesen kifejlett szervek még nem működnek tökéletesen. Magyarországon a legkisebb életben maradt újszülött 290 grammal jött a világra.

Minden újszülött, akinek a születési súlya 2500 gramm alatt van, kis súlyú újszülött. A koraszülött vagy kis súlyú újszülött baba annál sérülékenyebb és annál nehezebben alkalmazkodik a méhen kívüli élethez, minél távolabb van a szülés a számított időponttól.
Minél kisebb súllyal és minél rövidebb terhesség után születik meg a koraszülött, annál nagyobb veszélynek van kitéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!