Közélet

2007.12.04. 08:16

Hiányzik a pénz, leépítéstől rettegnek a mentősök

Visszafogott költségkeret, létszámcsökkentés – borús jövőt jósolnak a mentősök. Megyénkben tíz állomáson egyelőre több mint 230 szakembert foglalkoztatnak.

Harsányi Miklós

Az idén 24 milliárd forint jutott az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), egy korábbi előírányzat szerint jövőre 22,9 milliárd forintot kapnának.
– A szakszervezet álláspontja szerint ha nem szavazzák meg a kért többlet-támogatást, abban az esetben nem zárható ki a leépítés – közölte Vacsi Ferenc, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének megyei titkára.

Toma Lajos, az érdekvédelmi szervezet országos elnöke azt mondta: még módosítani lehet a beadványon. Ám ha a kért egymilliárd forintos támogatás megérkezne a szervezethez, az sem jelentene csodát. Csaknem annyi jutna, mint az idén, ugyanakkor az infláció miatt mégis kevesebbet érne a megítélt összeg.
Az anyagi lehetőségekről, s a rémhírként terjedő leépítésről megkérdeztük Győrffy Pált, az OMSZ szóvivőjét. Munkatársa jelezte: még folynak a tárgyalások. A szóvivő december 17. után ígért információt.

– Megtörhetnék a csapatot sújtó átkot – jegyezte meg egy somogyi mentős. – A jutalom szó ismeretlen fogalom nálunk, csak a kötelező mértékű emelést kapjuk meg. A médiában repkednek az OMSZ-nak juttatott milliárdok, ám ebből mi szinte semmit nem érzünk. A napokban olvastam: a mentők havi átlagkeresete 100-110 ezer forint körül van. Tehát nem csak a szervezetet, a dolgozókat is szégyenteljesen fizetik. S akkor a munkakörülményekről egy szót sem ejtettünk.

Két év, öt mega-egyeztetés

– Pár hónap múlva talán tényleg szebb lesz a környezet, de hogy a pénzünk egy petákkal sem lesz több, arra mérget vennék – hallottuk egy szakembertől. – Ha jól számolom, országosan az utóbbi két évben ez már az ötödik nagy egyeztetés. Addig húzzák a tanácskozást, amíg a pokol is befagy.

– Lepattant – a jelző hízelgő sok mentőállomásra nézve. A siófoki mentőállomást nemrég újították fel egy vállalat jóvoltából. Lapunkban megírtuk: a mentősök közel harminc éves, elhasználódott bútorzat között dolgoztak. Ez a munkakedvüket negatívan befolyásolta. A cég raktárában lévő bútorok közül válogathatott a balatoni csoport, s némi átalakítás után hangulatossá varázsolták a pihenőhelyiséget és az irodákat. Az építőipari szakközép diákjai most a kaposvári mentőállomást pofozzák helyre. Ponikfor Zoltán igazgató is elcsodálkozott,  amikor birtokba vették a terepet.
– Lelakott, szegényes, a hatvanas éveket idéző épület – jellemezte tömören a bázist Sántha László, a kaposvári középiskola szakoktatója. – Meglepő körülményeket tapasztaltunk. Tanulóink most azért festenek, tataroznak, hogy kicsit emberibb legyen az épület és környéke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!