Közélet

2007.12.27. 08:21

Még a takarékszövetkezet fiókja is bezár

December 31-ei hatálylyal megszűnik a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet zicsi kirendeltsége, a több száz aláírás ellenére.

Krutek József

Határozatot kapott a zicsi önkormányzat a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezettől, hogy 2007. december 31-én megszüntetik a zicsi kirendeltséget. Fellinger János polgármester mondta ezt lapunknak. Hozzátette: ennek hatására levélben arra kérték a takarékszövetkezet vezetőségét, hogy vizsgálják felül a döntésüket; Miklósi, Nágocs és Zics lakossága számára kedvező határozatot hozzanak, azaz a kirendeltség továbbra is maradjon...

– Önkormányzatunk egyúttal a három településen aláírásgyűjtést is kezdeménye-zett – mondta Fellinger János.  – Több mint háromszáz aláírással küldtük el, ám a válaszlevelükben közölték: gazdasági okok miatt változatlanul fenntartják korábbi határozatukat. A kirendeltséget december 31-én bezárják.
 A polgármester arról is szólt, hogy ezt figyelembe véve a képviselő-testület úgy döntött: megszünteti számlavezetését a takarékszövetkezetnél, és más pénzintézethez megy. A Zics–Nágocs Körjegyzőség is távozik a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezettől.

– A három faluban sok idős, szociálisan hátrányos helyzetű lakos él – fogalmazott a polgármester. – Sokan itt vezették a bankszámlájukat, itt rendezték pénzügyeiket. A bezárás miatt a lakosság is távozik a takarékszövetkezettől, más bankot fog választani.

Munkanélküli pénztáros

Hofman Ferencné is közel húsz évet töltött el a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél. 1980 óta dolgozott együtt a kirendeltségen Steinbacher Istvánnéval. Az igazgatóság döntése személyesen is rosszul érintet- te. Munkanélküli lesz. – Nagyon el vagyok keseredve, mert állás nélkül maradok – mondta Hofman Ferencné, és csaknem könnyek gördültek az arcára. – Nem tudom, hogy mihez kezdek ezek után...

– Az ügyfelekkel együtt mi dolgozók is nehezen vesszük tudomásul és viseljük el a kialakult helyzetet – magyarázta Steinbacher Istvánné kirendeltségvezető. – Évtizedeken át tisztességgel intéztük a lakosság dolgait, mindig bizalommal fordulhattak hozzánk. Az igazgatóság azonban döntött a bezárásról. Indokként azt mondták: beszűkültek itt a kölcsönfolyósítások, nincs nyeresége a kirendeltségnek. Az épületet pedig fel kellene újítani, de a magas költségek miatt ez a takarékszövetkezetnek nem érné meg.

Zicsben már a két háború között is volt hitelszövetkezet. 1945 után az újraindított takarékszövetkezetek közül a megyében másodikként nyílt meg. 1980-ig önállóan működött, akkor egyesült a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezettel. Azóta kirendeltség volt.
– 1973 decemberétől dolgoztam a takarékszövetkezetnél – mondta a kirendeltségvezető.  – Könyvelőként kezdtem, 1978-tól pedig vezettem. Most nyugdíjba megyek. Nagyon fáj, hogy megszűnik. December 31-én az épületről lekerül a szövetkezet kifeszített logója, és azzal egy korszak zárul le mondhatni a település életében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!