Közélet

2007.12.19. 19:32

Szemétre juthat a javaslat

A kaposvári szemétszállítási díjról csütörtökön újra tárgyal a rendkívüli közgyűlés, bevezetése körül forrongnak az indulatok a kaposvári szocialista és a fideszes frakcióban.

SONLINE

– Szita Károly megszegte a kaposváriaknak tett ígéretét – hangoztatja Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, frakcióvezető és Zsoldos Róbert önkormányzati képviselő –, mert 2008-tól ismét szemétszállítási díjat akar fizettetni Kaposváron, erre a városlakók nem készültek fel. A polgármester most kétségbeesett manőverezésbe kezdett, próbálja menteni a menthetőt és kerülni a felelősséget. Nem mer a nyilvánosság elé állni, és színt vallani, hanem az MSZP frakcióját olyan színben tünteti fel, akik azért hadakoznak, hogy a lakosságnak fizetnie kelljen. Telefonos közvélemény-kutatást rendelt, amelyben az MSZP-t teszi meg felelősnek. A kérdéseket kérésünkkel ellentétesen tetette fel a város lakóinak. Az MSZP felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a megtévesztő hatású közvélemény-kutatást. Beindult a hagyományos kommunikációs gépezet, de eljön az idő, amikor Szita Károlynak ki kell állnia a választói elé, s ígéreteivel el kell számolnia. A magunk részéről nem kívánunk ebben a csatában részt venni, hanem elkönyvelünk egy újabb ígéretet, amit Szita Károly nem teljesített.

– Nem támogatjuk egy újabb adónem bevezetését – mondta Tóth István, a Fidesz városi frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. – Az MSZP által javasolt szemétszállítási díj mindhárom változata elfogadhatatlan a számunkra. Az első változatnak, miszerint kössenek szerződést a lakásszövetkezetek a lakókkal, törvényi akadálya van. A köztisztasági díj bevezetése nem más, mint egy új adó. A legfelháborítóbb a harmadik változat, amiben három és fél szeresére, a legmagasabb szintre szándékoznak emelni a kommunális adót. Ez a három javaslat úgy, ahogy van, számunkra elfogadhatatlan. Ez a tervezet nem más, mint a szemétszállítási díj kapcsán létrehozott általános adóemelés. Ezt a frakció nem fogadja el. A MSZP elvállalta a koncepció kidolgozását. Mi korrekt javaslatot vártunk, nem adóemelést. Amit a mai viszonyok között, a lakosság anyagi körülményeit ismerve nem lehet bevezetni. Ebben a tervezetben szó nincs szolgáltatásról és annak finanszírozásáról, illetve a kedvezményekről. Egyértelmű, hogy másik javaslatot várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!