Közélet

2008.01.02. 08:36

A hozzáállás fontosabb a pénznél

Januártól Porczió Györgyné vezeti a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központot. Három pályázó közül választotta igazgatónak a korábbi igazgató-helyettest a megyei közgyűlés. Öt évre szól a megbízatása.

Márkus Kata

– Az új évet egy teljesen új gyermekvédelmi struktúrában kezdi a megye.
– Továbbra is a toponári gyermekvédelmi központban marad a befogadó otthon, s ide tartozik a nevelőszülői hálózat, a szakszolgáltatás, valamint a Nyár utcai utógondozó otthon. Ám 2008-tól három gyermekvédelmi központ lesz a megyében Nagybajom, Marcali, Somogyvár központtal. Ide tartoznak a gyermekotthonok, lakásotthonok. Egyik fő célom, hogy a korábbinál nagyobb összefogás legyen az otthonok, a gyermekvédelmi körzetek között. Korábban ugyanis, amíg önálló intézményként működött egy-egy intézet, gyakran tapasztaltam: ha bekerült a rendszerbe egy nehezen kezelhető gyerek, a vezető azt az okot próbálta mindenáron megtalálni, hogy miért ne lehessen a gyereket éppen az ő intézetébe elhelyezni. Persze érthető, hogy minden vezető leginkább olyan gyereket szeretne látni az intézményében, akivel kevés a gond. Ám ez kivitelezhetetlen. Jó volna, ha ettől kezdve a szakellátás úgy épülne föl, hogy minden gyereknek lenne helye a rendszerben. Tehát nemcsak az igazgató elképzeléséhez igazodna az intézet, hanem az 1200 somogyi, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerek igényeihez.

– Somogy mindig híres volt a jól működő nevelőszülői hálózatáról. Itt is lesz változás?
– Szeretném, ha tovább növekedne a nevelőszülők száma. S persze jó lenne, ha differenciálni lehetne a jelenlegi 13 ezer forintos nevelőszülői juttatást. Nem mindegy ugyanis, hogy a szülő egy 3, vagy éppen egy 13 éves gyereket nevel. Somogyban pillanatnyilag csaknem 600 gyereket nevel a 300 fős nevelőszülői hálózat. A jövő útja, hogy három nevelőszülői központot hozunk létre közös irányítással. Így amiért a nevelőszülőnek eddig Kaposvárra kellett jönnie, azokat a szolgáltatásokat kivisszük a körzetközpontokba.

– Ismert, hogy a fenntartó megyei önkormányzat nincs túl rózsás anyagi helyzetben. Önöknél futja mindenre?
– Túlzás volna ezt állítani, de nem minden pénzkérdés. Egy intézet szakmai munkájának megújítása elsősorban az ott dolgozók hozzáállásán múlik. Az biztos, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a pályázatokra. Az elmúlt időszakban 11 pályázatot nyújtottunk be, ebből hat volt sikeres: 100 ezer forinttól 4,5 milliós összeghatárig nyert az intézmény. A legnagyobbszabású pályázatunkat a norvég alaphoz nyújtottuk be. Kilencven millióra pályáztunk, melynek keretében a befogadó otthont 12 férőhellyel bővítenénk. Ám ezzel egyidőben a toponári épület teljes rekonstrukciója is elkészülne. Tervezem még támogatók felkutatását, továbbá a gyermekvédelemben tevékenykedő civil szervezetek részére egy központ kialakítását.

Porczió Györgyné

1953-ban Kaposváron született.

A kaposvári tanítóképzőben, az egri tanárképzőn és a budapesti államigazgatási főiskolán szerzett diplomákat.

1984-től dolgozik a gyermekvédelmi központban, 1989-től igazgató helyettes, 2002-től általános igazgató helyettes.

2008. január 1-től igazgató.

– Komoly gond a megyében a speciális nevelési szükségletű gyerekek elhelyezése. Háromszor annyi ilyen gyerek van, mint amennyi férőhely.
– Jelenleg 45 olyan gyerek van Somogyban, akire kimondta a szakértői bizottság, hogy speciálisan kell nevelni. A Zita nevelőotthonban van két 8 fős csoport, de vannak ilyen gyerekek országos intézetben, nevelőszülőnél, lakásotthonokban is. A következő évek első megoldandó problémája lesz, hogy egy megyei szintű otthont kell kialakítani számukra. Egy három megyét átfogó pályázat már előkészítés alatt van. Ennek keretében a toponári központ kertrészében épülne a magatartás-problémás gyerekek számára egy intézet. Ám a létesítendő 16 fős otthon sem elégítené ki az igényeket.

– Csak az intézet jelenthet számukra megoldást?
– A nevelőszülőket speciális képzésben kell részesíteni. Most indult az első tanfolyam az országban, ezen két somogyi nevelőszülő vesz részt. De meg is kellene őket fizetni. Ám egyelőre még megfelelő számú szakember sem áll rendelkezésre. Az viszont bizonyos, hogy a nevelőszülőknél elhelyezett gyerek még mindig olcsóbb, mintha megvásároljuk más megyében ezt a szolgáltatást. Vannak otthonok, ahol lehet ilyet venni, de átlagosan 4,5 millió forintot kérnek egy speciális ellátást igénylő gyermek egy éves ellátásáért, szemben a mostani 800 ezer forintos normatívával. Egyébként egy gyermek éves ellátása nevelőszülőnél 1-1,2 millió forint, lakásotthonban 2,5 millió, gyerekotthonban pedig 3,5 millió forint. A különbözetet a fenntartónak kell kipótolnia, tehát neki sem mindegy, hova kerül a gyerek. Érdemes tehát a nevelőszülői hálózatba fektetni, például megemelni a tiszteletdíjukat, hisz akkor is olcsóbb lesz a rendszer a fenntartónak.

A kaposvári tanítóképzőben, az egri tanárképzőn és a budapesti államigazgatási főiskolán szerzett diplomákat.

1984-től dolgozik a gyermekvédelmi központban, 1989-től igazgató helyettes, 2002-től általános igazgató helyettes.

2008. január 1-től igazgató. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!