Közélet

2008.01.17. 13:51

A penész emészti a nyugdíjasotthon lakóinak idegeit

A kaposvári nyugdíjasház kívülről elegáns épület. Kívülről úgy tűnik, jó lehet itt élni. Mégis megkeseríti az emberek életét a penész és a pára. A szakvélemény szerint. Nem rendeltetésszerűen használják a házat a kaposvári nyugdíjasotthon lakói

F. Szarka Ágnes

– Rothad a parketta, a szőnyeg, penészesek a falak – mutatta Pálffi Norbert. – Pedig nemrégiben mostam le fertőtlenítő szerrel és festettem újra. Ez így megy, mióta beköltöztünk. Rendszeresen levelezem a műszaki osztállyal, szakértők jönnek-mennek, de lényegi változás nem történik. Hatvan lakásból legalább negyvenben jelentkezik a penészesedés. Legutóbb a ház tervezője azt mondta, hogy amiatt magas a lakásban a páratartalom, mert sok a zöld növény. Ha kidobálom egy részét, csökkenni fog a pára, és akkor nem penészesedik a fal. A parkettaszegély mögött szinte bugyog fel a víz.

Pállfi Norbert az elsők között még 2002 decemberében költözött a házba. A műszaki hibákat már a következő év tavaszán észlelték és jelezték. Az épület önkormányzati szociális bérlakás, speciális nyugdíjasház. Összkomfortos lakásokkal, egészségügyi szolgálattal, orvossal, nővérszolgálattal.

Nem szellőztetnek

Szilágyi Edit, a műszaki igazgatóság irodavezetője: – Nem rendeltetésszerűen használják a lakásokat. Hiába vannak felszerelve az elszívók, nem kapcsolják be. Ha nem fűtenek, nem szellőztetnek, lecsapódik a pára, és megjelenik a penész. Mindig a fűtési időszakban jelentkeznek a gondok. Nem negyven, hanem hat lakásban. Kivitelezési probléma esetén évszaktól függetlenül penész keletkezne. Légbevezetőket is beépíttettünk az ablakokba.

– Nálam még rosszabb a helyzet – mondta Maricsné Fazekas Rozália. – Amint elkezdődött a fűtés, megjelentek a foltok. A szakértők egymásnak ellentmondó javaslatokkal álltak elő. Ezek között szerepelt, hogy fűtsek jobban és szellőztessek többször. A másik azt javasolta, hogy alacsonyabb hőfok legyen a lakásban, és ne szellőztessek. A virágokat pedig dobáljam ki. A parkettát és az ablakokat kicserélték, feltettek egy újabb radiátort. Ezzel gyakorlatilag az ablaküveget fűtöm, de a lakásban nem érezhető a melege. Több liter penészgátlót elkentünk már. A teraszablakon befolyik a víz, repedezik a faburkolat, beázik a mennyezet. Mozog a csap, a vécécsésze, reped a fal, az ablaküveg. Megjártam már szinte minden fórumot, de csak annyit értem el, hogy már nem is köszönnek.

Kotroczó László is szenved a penésztől és a szagától. Azt mondta, hogy hiába tették rendbe a lakást, néhány hónap után ismét megjelentek a foltok. – Szerintem szerkezeti hiba okozza a penészesedést – fejtegette. – Kimaradt a szigetelés, és a betonkoszorú előtt nem alkalmazták a hőhidat. A pénz is rendelkezésre áll a munkák elvégzéséhez: az általunk befizetett külön költségből. Ez összesen havonta mintegy hétszázezer forint. Ha csak a felét fordítanák erre a célra, már megoldódna a probléma, megszűnne a vizesedés. Öt év, és nem lesz ház, mert szétesik.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!