Közélet

2008.01.24. 10:47

Koldusbotra juttat a gázszámla

Kezét-lábát törik annak, akit rájuk küld a gázművek – ezt mondják. A család azt tervezi, hogy bepereli a szolgáltatót.

Nagy László

Vass Jenőné kilenc hónapon át egyetlen gázszámlát sem kapott. Azután érkezett egy csekk 81 ezer forintról. Ahogy az kell: felszólítási költséggel, késedelmi kamattal, kötbérrel. Az idős házaspár havi jövedelme 89 ezer forint, ebből kellene fizetniük. Azt mondják: ez a számla volt számukra a kegyelemdöfés. Egy éve küzdenek ugyanis a szolgáltatóval, és már nyilvánvaló: ők maradnak alul.

[caption id="" align="alignright" width="450"] Illusztráció
[/caption]– A bajok 2006 végén kezdődtek, amikor az első tetemes elszámolószámlát megkaptuk – mondja a babócsai Vass Jenőné. – Háromhavi részletfizetést kértem, azonban válaszra sem méltattak bennünket. Helyette bepereltek, most lesz a negyedik tárgyalás. A bíróság fizetésre kötelezett bennünket. Azt a számlát már befizettük, de az E.On azóta már a késedelmi kamatokat, perköltséget,  napidíjat is követeli. Ráadásul 2007 őszéig egyetlen számlát sem küldtek, most pedig úgy tesznek, mintha mi nem akartunk volna fizetni év közben. Ez már nem elszámolás, hanem leszámolás. Mintha a szolgáltatónak nem az számítana, hogy a pénzéhez jusson, hanem az, hogy földbe döngölje az embert. El vagyunk szánva mindenre.  

Vassék azt mondják: amíg volt  miből, fizettek becsülettel. Két rokkantnyugdíjból azonban ez már nehezebben megy. Többnyire ugyanis előbb érkezik a számla, mint a nyugdíj. A férfi harminc évet húzott le a vasgyárban, az asszony óvodában dolgozott. Mindketten megbecsült emberek a faluban. Keserűek és tanácstalanok. – Ebben az országban milliókat lehet ellopni, de egyetlen közüzemi számla koldusbotra juttathatja az embert – sommázzák.

Ugyanez a tanulmány azt is megállapítja, hogy a díjhátralékok felhalmozódásáról maguk a szolgáltatók is komolyan tehetnek. Nem rugalmasak, nehézkességükkel teszik tönkre a családokat.
A szolgáltató persze joggal mondja: ő nem jótékonysági intézmény, az elhasznált energiáért fizetni kell. Van olyan közműcég Magyarországon, amelyik szóba sem áll az adóssal, másutt kamatmentes részletfizetést is megengednek. A somogyi szolgáltató még az emberségesebbek körébe tartozik.

Egy tanulmány szerint Magyarországon az összes közműtartozás mára meghaladta a 15 milliárd forintot, s a végrehajtások több mint felére a távközlési és közműtartozások miatt kerül sor. A legnagyobb tartozások az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatóknál jelentkeztek. Az energiaárak hirtelen emelése mindig a hátralékok megugrásával jár. Évente 50 ezer háztartást zárnak ki az áramszolgáltatásból. Az átlagos díjtartozás 30-40 ezer forint, de vannak milliós közműadósságok is.

– A nagy gázszolgáltatók szinte mind elzárkóznak az együttműködéstől, de az E.On, illetve a Kögáz kivétel – mondta Bacsó Nándor, a szolgáltatók által létrehozott Héra Alapítvány ügyvezetője. Az alapítvány a közműadósságok csökkentésére jött létre; a cégek támogatását osztja szét azok között, akik nem képesek lépést tartani az energia drágulásával.

– Tavaly 6558 család fordult hozzánk, ezek között azonban jóformán nincs is somogyi – állítja az ügyvezető. – Tízből kilencnek segítettünk. Évente egy család legfeljebb húszezer forintot kérhet, ennyivel csökkentheti a közüzemi költségeit. Ha azt vesszük, hogy átlagosan 30-40 ezer forinttal tartoznak, akkor ez komoly segítség. A családsegítő szolgálatok, önkormányzatok fordulhatnak hozzánk a bajba jutott családok nevében. Meg kell mondanom: sok helyütt borzasztó tehetlenséggel szembesülünk. Volt olyan önkormányzat, ahol azt mondták: inkább nem pályáznak hozzánk, mert az többletmunkát jelentene. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!