Közélet

2008.02.24. 17:56

Abortuszra futja, gyermekre nem

Siófok a somogyi kivétel: nő a gyermekszületések száma. A megye többi részén már nem ilyen biztató a helyzet: Somogyban 2007-ben 2372 gyermek született, 142-vel kevesebb az előző évinél.

Meiszterics Eszter

Folyamatosan csökkent a terhesség-megszakítások száma az elmúlt öt évben Kaposváron és a kistérség településein. A megyeszékhelyen tavaly 708 esetben végeztek ilyen műtétet. Ez pontosan százzal kevesebb a négy évvel ezelőttinél. A szakemberek szerint azonban nincs ok az optimizmusra, hiszen a születések száma is csökkent. Az abortusz-kérelmek indoka leggyakrabban a rossz anyagi helyzet, a nőknek majdnem a fele ezt jelöli meg - derült ki a családvédelmi szolgálat adataiból.

Előfordul, hogy az egzisztenciális gondok miatt már a második gyermeket sem szívesen vállalják a családok. Somogyban 2007-ben 1479 abortuszt végeztek, ami nyolcvannal kevesebb a 2006-os adatnál - tudtuk meg
Prievara Ferenc Tibortól, a megyei kórház szülészeti osztályának vezető főorvosától. A szülés körüli halálozások száma tavaly 5,4 ezrelék volt, ami azt jelenti, hogy ezer szülésre öt és fél gyermekhalál jutott. Ez az országoshoz képest jó eredmény, Somogyban évek óta csökken az arány - tette hozzá a főorvos.

Az élveszületések száma Somogyban

2004. 3038

2005. 3049

2006. 3023

A 2007-ben a terhesség-megszakítást kérő nőknek a 42 százaléka 20–29 éves volt, a legjobb szülőképes korban döntöttek úgy, hogy elvetetik magzatukat - tudtuk meg Fördős Istvánnétól, az ÁNTSZ családvédelmi szolgálat munkatársától. Ez is bizonyítja, hogy az első gyermek vállalásának ideje egyre jobban kitolódik.

Az abortuszon átesett nők 38 százaléka 30-39 év közötti volt a tavalyi évben, míg 19 év alatt 97 fiatal végeztetett terhesség-megszakítást. 

Az abortuszok száma a kaposvári kistérségben (74 település)

2003. 808

2004. 798

2005. 757

2006. 727

2007. 708

A fiatalok számára már nyolc éve elérhető a tinédzserambulancia Kaposváron. Míg az első 5-6 évben folyamatosan nőtt az érdeklődők száma, az elmúlt két évben szinte ugyanannyian keresték fel a tiniambulanciát.

Szebényi Péter szülész-nőgyógyász és gyereknőgyógyász főorvos azt mondta: a szexualitással és fogamzásgátlással kapcsolatos témákban lelkialkatuktól függően változó, mennyire hajlandóak beszélgetni a diákok egy orvossal.

Sokan inkább a középiskolában nyílnak meg az úgynevezett egészségnevelő órákon, melyeket védőnők tartanak. Bár az efféle felvilágosító órák évek óta kötelezőek a középiskolákban, az országos felmérések azt mutatják: az első szexuális élmény alkalmával a tinédzserek ötven százaléka nem védekezik.

A terhesség-megszakítás menete

A törvény a terhesség 12. hetéig ad lehetőséget abortuszra. Három esetben végezhetnek terhesség-megszakítást: egészségügyi indokból, válsághelyzet esetén vagy ha a terhesség bűncselekmény következménye. A leggyakoribb ok a válsághelyzet. Az első állomás a nőgyógyász, aki igazolást ad a terhesség meglétéről, koráról. Ezután a családvédelmi szolgálatnál lehet kérvényezni a terhesség megszakítását. Itt a terhes nő egy magzatvédelmi beszélgetésen vesz részt, ami segíti egy felelősségteljes döntés meghozatalában. A terhesség-megszakítás nem ingyenes, a díj jelenleg 28 ezer forint körül van, de szociális ellátás alapján csökkenthető.

Káldi Lajosnétól, az ÁNTSZ vezető védőnőjétől megtudtuk: az iskolákban az 1990-es évek elejétől dolgoznak védőnők, a kaposvári középiskolákban kilenc főállású védőnő tart egészségnevelő órákat. Ez több éve bevált gyakorlat az intézményekben. A középiskola első éveiben általában a pubertás kori változásokról szól a felvilágosítás, míg a fogamzásgátlás és a családtervezés a későbbi évekre marad.

A védőnők elmondása szerint ezeken az órákon a legtöbbször külön beszélgetnek a szakemberek a lányokkal és a fiúkkal, mivel az utóbbiak elvagánykodják az órát. A tapasztalatok szerint érdekes módon a fiúk többet tudnak a témáról és bátrabban  kérdeznek, míg a lányokra inkább jellemző a szemérmesség. Sokan szívesebben ott maradnak a szünetben is, hogy négyszemközt tegyék fel kérdéseiket, illetve sikeresnek bizonyult a diákok körében a módszer, hogy körbeadnak egy papírt, melyen név nélkül feltehetik kérdéseiket, amit aztán közösen megvitatnak az óra végén.

A szakemberektől megtudtuk: eltérés tapasztalható a kaposvári és a vidéki iskolák tanulói között. Míg a városi gyerekeknél gyakori, hogy otthon, a szüleikkel is beszélgetnek a szexualitásról, a vidéki tanulók családjaiban ez inkább számít tabu témának még ma is.

2004. 798

2005. 757

2006. 727

2007. 708 Az élveszületések száma Somogyban 2004. 3038

2005. 3049

2006. 3023

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!