Közélet

2008.02.18. 08:11

Hózápor és napsütés: aggódnak az időjárás miatt

Agresszív lehűlés – ezt tapasztalták a hétvégén a somogyi kerttulajdonosok és termelők. Vasárnapra virradóra néhol mínusz tíz Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Harsányi Miklós

Siófoknál szombaton még gyenge hózápor söpört végig. Vasárnap már sütött a nap, ám a kora délelőtti órákban is nulla fok körüli hőmérséklet volt. Zsikla Ágota, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki munkatársa azt mondta: a szeles idő rontotta a hőérzetünket.
– Engem leginkább a kajszi és az alma állapota izgat – magyarázta Kovács László vasárnap a pál-varga dűlői birtokán. – Megijedtem, amikor a hőmérőre pillantottam. Mínusz nyolc fok volt a hegyen. Ez durva. A tavaszból visszacsöppentünk a zimankóba; manapság kiszámíthatatlan az időjárás.

Ilyen időben az elöregedett, gyenge kondíciójú szőlő- és gyümölcsültetvények könnyen károsodhatnak. Szakemberek attól tartanak: a mély fekvésű, fagyzugos területeken még a fiatalabb állomány is megsínylette az agresszív lehűlést. Nagybocskai Tamás nagyatádi agrármérnöktől tudjuk: a barkás virágzatú növények egy része tönkremehet. A mogyorótermésben is súlyos pusztítást idézhet elő a februári mínusz.

Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója kérdésünkre vasárnap közölte: hótakaró nélkül a legtöbb búzafajta pár napig elviseli a mínusz 10-12 Celsius-fokot. A gabonánál különösebb károsodással nem kell számolni.
– Somogyban 55 ezer hektáron termesztenek búzát, az őszi kalászos területe meghaladja a 73 ezer hektárt.

Harsányi Miklós -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!