Közélet

2008.02.04. 08:07

Húszmilliárd forintos kórházvízió

Gyógyítanak mint mindenkor: látszólag csak a látogatási tilalom miatt más ez a Kaposi Mór Oktató Kórház az átlagoshoz képest. Közben a menedzsment minden idők legnagyobb megyei beruházásán dolgozik.

Balassa Tamás

Húszmilliárd forint értékű fejlesztésre készülnek a Kaposi Mór Oktató Kórház kaposvári és mosdósi telephelyein. Mindezt néhány éven belül.

Tömbkórház, regionális sürgősségi betegellátási centrum és infrastruktúrafejlesztés 17,4 milliárd értékben a megyeszékhelyen, rekonstrukció 2,5 milliárdért a tűdő- és szívkórházban. A pályázatok első üteme a finisben, az esélyek igen ígéretesek.
Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: soha ekkora beruházás nem volt még a megyei önkormányzat életében, sőt: leszámítva az autópálya építést, az egész megyében egyedülálló lehet a fejlesztés.
– A megyei oktatókórház eddigi címzett támogatású műtétitömb-rekonstrukciói összesen érték el a hatmilliárd forintot, mi most ennek a több mint háromszorosára készülünk, a fenntartó és az oktatókórház együtt – mondta az elnök. – A beruházássorozat nem elhanyagolható hatást gyakorolna a megye foglalkoztatási és gazdasági helyzetére is.

A Repa Imre professzor, főigazgató vezette menedzsment víziója évek óta körvonalazódik, és immár a megoldás is karnyújtásnyira van csupán. Persze, ez a karnyújtás valamivel bonyolultabb az átlagosnál.   
A huszonegyedik század kórházának a megvalósíthatósági és a környezetvédelmi tanulmánya elkészült már, és véget ért az építészeti engedélyezési eljárás is. Az április 15-i beadási határidőig azonban rengeteg még a munka a pályázaton, és közben a küzdelem sem kicsi az európai uniós forrásokért.
Moizs Mariann, a kórház stratégiai főigazgató-helyettese elmondta: a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban (TIOP) 75 milliárd forintra lehet pályázni, és várhatóan kilenc nyertest hirdetnek majd az országban. 
A dél-dunántúli régióból két kórház esélyes, a pécsi egyetemi klinika és a kaposvári súlyponti kórház. A megyei és a régiós egészségfejlesztési programokkal összhangban lévő terveket támogatja a minisztérium, a regionális egészségügyi és a regionális fejlesztési tanács is.

A beruházás fő eleme, egyúttal a kórházvezetés stratégiai célja a tömbösítési program. A gazdaságtalan és elavult szakmai struktúrát éltető pavilonos rendszer megszüntetésével a jelenlegi negyvenöt épület helyett egy épületrendszer szolgálná a gyógyítást. A déli oldalról teljesen kiköltöznének, és az északiról is lebontatnák a rossz állapotban lévő szárnyakat.
A 17,4 milliárd forintos projektet az eredetileg tervezettől eltérően három ütemben valósítanák meg. A TIOP kiírt pályázata önerővel együtt legfeljebb 12 milliárdra nyújthat forrást. A továbbiakat újabb két kiírás oldhatja meg, ezek várhatóan februárban és márciusban jelennek meg.
A kórház fejlesztési igényeiről szóló dokumentumot a minap bizottsági ülésen tárgyalta és elfogadta a közgyűlés mindhárom képviselőcsoportja. A megyei közgyűlés pénteken tűzi napirendre az előterjesztést. Itt döntenek a pályázathoz szükséges tízszázalékos, mintegy kétmilliárdos önerőről is, amelyet a tervezett újabb kötvénykibocsátásból kíván előteremteni a fenntartó. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!