Közélet

2008.02.25. 11:10

Jancsival és Juliskával köszöntik a faluba érkezőket

Kovácsoltvas díszítésű, kaput ábrázoló, tető alá faragott vagy éppen gigantikus üdvözlőtáblák. Így köszöntik az érkezőket a települések.

Márton L.–Vigmond E.

Isten hozta! – köszönti azokat, akik Csákány felé veszik útjukat. – Először az adjonisten!, de ez túl régiesen hangzott – mondta Németh Endre csákányi polgármester. – A tábla Kelemen Ákos fafaragó munkája. A falu abban is különleges, hogy nemcsak táblával, hanem csákányi népviseletbe öltöztetett, Jancsi és Juliskára keresztelt, embernagyságú bábukkal is köszönti a betérőt. – Az egyedi üdvözlések vendégszeretetről árulkodnak – tette hozzá a polgármester. – A hideg településnevet hirdető fémtáblákkal ellentétben egyfajta kedvességet jelentenek a falunak: aki idejön, szívesen látjuk.

– Szebb arcot kapott a település – vélekedett Mikics Norbert táskai önkormányzati képviselő. Táskán egyenként mintegy 80 ezer forintba kerültek a címerrel is ellátott köszöntőtáblák, melyeknek felét Klement Ottóné ajánlotta fel. Marcaliban az üdvözlő-, valamint az információs táblák majdnem négymillió forintba kerültek, aminek 50 százalékát a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán nyerték 2006-ban. Bereczk Balázs marcali kistérségi irodavezető elmondta: volt olyan is, hogy a többcélú társulás 1 millió 700 ezer forintot fizetett ki a kistérség több mint 30 településére kerülő információsés üdvözlőtáblákra.

Az idegenforgalmi vonzerőt erősítve jellemzőek a többnyelvű üdvözlések is. – Szinte minden település köszönti vendégeit, ezért készült falunkban is fából kétnyelvű üdvözlőtábla tíz éve. A költségeket felajánlásból fedeztük – mondta Kiss Miklós, Ordacsehi polgármestere. A táblát a télen teljesen felújították, melyhez csak az anyagköltséget kellett a településnek állnia.

A kistérséget is jelzik

Egységes falukép kialakítására számos pályázati lehetőség is adódik. A programok összetettek: nemcsak üdvözlőtábla, hanem buszváró, információs térkép, pad, hulladékgyűjtő és virágláda is szerepelhet benne. Új kezdeményezés, hogy a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás területét határoló öt település bejáratához kistérséget jelölő táblák kerülnek, logóval együtt. Igaz, ezeket saját költségvetésből készíttette a kistérség.

Szőlősgyörökben a kissé megkopott kétnyelvű fatábla felújítása mellett újabb fa útbaigazító táblák kihelyezését tervezik, amit a költségvetéséből finanszíroznak.
Fonyódon hét évvel ezelőtt, a fafaragó szakkör felajánlásaként készített háromnyelvű üdvözlőtábla fogadja az érkezőket. – Az autópálya lehajtójának közelmúltbeli megépítésével újabb irányból is megközelíthető a település. Ezért aztán most megint aktuálissá vált egy új tábla elkészítése. Erre, akárcsak korábban, ismét a város fafaragóit szeretnénk felkérni – mondta Kiss  Péter, a fonyódi városüzemeltetési szervezet vezetője.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!