Közélet

2008.02.22. 19:19

Kóka János szerint az SZDSZ oroszlán, Orbán pedig hiéna

Kóka János szerint az SZDSZ oroszlánként harcol az egészségügyért és az oktatásért, míg Orbán Viktor hiénaként küzd a hatalomba való visszakerüléséért.

Balassa Tamás

A liberális párt elnöke ezt sajtótájékoztatón mondta pénteken Kaposváron, ahol először a sajtóval, később a szabaddemokraták helyi vezetőivel és aktivistáival találkozott.

Kóka János kezdésként egy elektronikus levelet mutatott föl a sajtó képviselőinek. A Budaházy György és Toroczkai László aláírásával ellátott felhívás Orbán Viktor elhíresült mondatát idézi. Ebben a Fidesz elnöke azt mondta: „ha a népszavazás sikeres lesz, akkor a népnek joga lesz elkergetni a kormányt, amelynek nem marad más lehetőség, mint hogy fusson.”

– Orbán Viktornak el kellene határolódnia az ismert szélsőjobbos felforgatóktól, és vissza kellene hívnia az utcáról az embereket – figyelmeztetett az SZDSZ-elnök. – Félek ugyanis, hogy az ellenzék vezére elveszíti a kontrollját a saját maga gerjesztette indulatok fölött, melyeket kikacsintásokkal, a szélsőjobb felé tett sasszékkal támogatott.

Kóka János szerint bár az ötmilliárd forintot hasznosabban is el lehetett volna költeni, ám a népszavazás így legalább lehetőséget teremt a párbeszédre. Arra, hogy szó essen a reformokról. A liberálisok vezetője e témában az ellenzék arcainak egy-egy gondolatát cáfolta.

– Vaskos hazugság, hogy a vizit- és a kórházi napidíj adó volna, mert ha az lenne, nem lehetne róla népszavazást tartani. Az sem igaz, hogy a bevételek a központi költségvetésbe kerülnek, hiszen az utolsó fillérig a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak kapják azokat. Az sem igaz, hogy a kormány emelni fogja a vizitdíj összegét – emelte ki a pártelnök.

Pintér maradt miniszteri megbízott

Pintér Lóránd, a liberális párt megyei elnöke továbbra is a gazdasági miniszter megbízottja a somogyi infrastrukturális fejlesztések – köztük a 67-es gyorsforgalmi út továbbépítése – érdekében. Ezt mondta Kóka János, aki még a szaktárca vezetőjeként bízta meg a somogyi politikust, akinek a megbízása továbbra is él.

Kóka János szerint Orbán Viktornak arra kellene magyarázatot adnia, hogy ha a népszavazáson elegendő számú igen-szavazat lesz, miből fogja pótolni az orvosok, kórházak és egyetemek kieső bevételét.
– Adó- vagy járulékemelésből, esetleg máshonnan? A Fidesz adós a válasszal – szögezte le Kóka János.

Az SZDSZ elnöke beszélt a pártban kirobbant botrányról is, amelyben az elnökválasztás legitimációja kérdőjeleződött meg. Kóka János aláhúzta: nem tartja magát felelősnek, és nem fontolgatja a lemondását. Ezt azzal magyarázta, hogy annak idején semmiféle tisztsége nem volt a pártban, nem volt köze a tisztújítás szervezéséhez, ezért nem terhelheti felelősség. A vizsgálatot elrendelte az ügyben, és várja annak eredményét.

Kérdésünkre, hogy ez megszületik-e a referendum előtt, vagy továbbra is beárnyékolja a kampányt, Kóka János azt felelte: az ügy gyors lezárásban érdekelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!